Veelbelovend herbegin bij Euroscoop

02-06-2020 Uit Redactie

Foto's: archief


SCHIEDAM – De eerste dag na de Coronasluiting is in de heropende Euroscoop gisteren verlopen zoals gehoopt. Na dik tweeënhalve maand kon het publiek weer genieten van films op het grote doek. Er waren zo’n vierhonderd filmbezoekers.

De films waaraan het bioscooppubliek zich laafde waren vooral aan films die ook in maart al draaiden, toen het filmtheater plotsklaps zijn deuren moest sluiten. De Disneyfilm Onward, oorlogsdrama 1917, actiefilm Blood Shot en de Herman Finkersfilm ‘De beentjes van Sint-Hildegard’ gaan dezer dagen op reprise. Omdat ze nog maar zo kort werden vertoond en toen al gewaardeerd en drukbezocht waren, zo vertelt Patricia van Lieshout van Euroscoop. Het was niet nodig om de films te vertonen omdat er nu eenmaal kaartjes voor waren verkocht; Euroscoop – sinds kort onderdeel van Pathé – had alle mensen met kaartjes eerder al hun geld teruggegeven.

Bad Boys for Life en 1917 en ook de 3D-versie van Onward waren gisteren één keer te zien en uitverkocht. Andere films waren twee of drie keer te zien. Ook stonden er een filmklassieker als Grease op het programma. The Shawshank Redemption wordt binnenkort verwacht.

De gang van zaken in de bioscoop is de afgelopen weken uitgebreid doordacht en uitgewerkt, vertelt Van Lieshout. Kaartjes reserveren kan slechts online, juist omdat er maar dertig bezoekers welkom zijn. Let wel: per filmzaal. Euroscoop heeft in Schiedam de beschikking over elf zalen.

De bioscoop heeft een plan uitgewerkt waarin mensen op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten, met uitzondering van de gezinnen en stellen, die wel naast elkaar kunnen zitten. Er is dus sprake van een flexibele indeling, die toch nooit mag optellen tot meer dan dertig mensen in de zaal. Het systeem functioneert door na 1 juli, als de bioscoop naar verwachting honderd mensen per film mag herbergen. Maar gezien het aantal stoelen en de noodzaak toch afstand te houden, zullen slechts drie zalen dat aantal mensen kunnen hebben; de andere gaan ook na 1 juli met een lager bezoekersaantal verder.

Bezoekers worden bij de hoofdingang gecontroleerd op het bezit van een uitgeprinte of op de telefoon te scannen toegangsbewijs. Bij de online aankoop en een dag van tevoren per mail, wordt gevraagd of de bezoeker zonder medische klachten is. Bij de ingang van de bioscoop wordt de bezoekers gevraagd hun handen te desinfecteren. Dan is is de gang naar het horecadeel, waar enkele producten uit assortiment zijn genomen (‘zoals de schepsnoep’, aldus Van Lieshout) en waar met pin betaald moet worden; de kassamedewerker zit achter een spatscherm en hoeft slechts de verkochte producten in aan te slaan op de kassa.

Daarna, of rechtstreeks, is het naar de zaal. Daar is het wachten – op afstand – tot de zaal opengaat. Een medewerker van Euroscoop kijkt naar de samenstelling van de bezoekersgroep en wijst een plaats aan.

Om drukte bij de ingang en in het complex te vermijden zijn de films allemaal na elkaar gepland, vanaf 12.40 uur steeds met aanvang twintig minuten nadat de vorige film begon. Er zijn geen pauzes en bezoekers worden ook geacht na de film het pand direct te verlaten.

De eerste dag ging het erg goed en georganiseerd, aldus Van Lieshout. “De bezoekers waren enthousiast en blij dat zij weer bij Euroscoop terechtkonden. En heel belangrijk: alle bezoekers respecteerden de RIVM-regels en aanwijzingen van het personeel.”

Voor Euroscoop worden het spannende tijden, zegt Van Lieshout, om te kijken of het publiek de weg naar het filmtheater weer weet te vinden. Maar het begin is volgens haar veelbelovend.

In het complex is naast de bioscoop ook veel horeca gevestigd. Ook die zaken konden gisteren hun deuren weer openen, voor maximaal dertig mensen binnen, en meer op het terras. De ondernemers richtten de afgelopen maanden een afhaalloket in en bezorgden thuis. Bram’s Gourmet is na een kleine twee jaar, omgevormd in een Bram Ladage nieuwe stijl.

Vanaf 1 juli zal ‘hopelijk’ ook de spelletjesarcade Sir Winston weer te bezoeken zijn. Op diezelfde dag zal ook Fairplay zijn deuren in het Euroscoopcomplex openen. De speelhal is verhuisd vanaf de Hoogstraat, naar een plek naast de kassa’s van de bioscoop, rechts in de grote hal.Gerelateerd