Waar zijn de besproeide nachten van weleer? (2)

15-01-2020 Uit Joke van Blitterswijk

De foto is niet van Vidocq - zijn er nog mensen die foto's van 'de besproeide' avonden en nachten daar hebben?

INGEZONDEN - Han van der Horst schreef afgelopen zondag over de goeie ouwe tijden van de Schiedamse horeca. Hij signaleerde een cultuuromslag. "Kennelijk hebben steeds minder Schiedammers er goesting in om tot in de kleine uurtjes aan de bar te hangen." Joke van Blitterswijk reageert.

Een feest van herkenning dit artikel. Ons besproeide weekeinde was in Vidocq aan de Broersvest. Frans van Harmelen was onze gastheer. Elke dag at ik het dagmenu, heerlijk. Ik kwam er ook elk weekeinde en elk weekeinde was het feest. Cor Pluim met z'n citroentje en zijn PTT-vriend vd Valk. Hein en Kit Holierhoek, Rob en Ria van de Laan (Rob zelfs met zijn accordeon en zang: feest!!!), Wil en Hennie Kiela: wat een lieve mensen. Ingrid en Janmar: zo leuk. Mooie Jan en Riet. Elk weekeinde was er dezelfde groep: een man of 40/50.

Iedereen had zijn eigen plekje aan de bar en daarachter. De bar was altijd vol en ook de hele zaak. Af en toe te klein voor al het volk. Vooral tijdens de Brandersfeesten was het dringen. Edje aan zijn hoektafeltje letterlijk in het hoekje van de zaak. Corrie en Willem: beperkten maar zo lief. Meek: een zeer geliefd man. Ton en Piet Sies: lieve mensen. De drukker met Beppie, die elke avond kwamen eten. Elisabep: lief mens. Haar vader kwam zaterdags een borreltje halen en een sigaartje roken. Aardige man met droge humor.
Elke zaterdagmiddag de orgelman die binnen kwam mansen.

Sluitingstijd werd opgerekt met een gesloten deur.

Ik zal vast niet iedereen genoemd hebben, maar, oooo wat was het gezellig. Helaas, op een gegeven moment, 2003, viel een groot deel van de vaste klanten weg. Toen kwam ook nog het rookverbod. Dat deed Vidocq uiteindelijk de das om. Ja, er was een terras waarop je een sigaretje kon roken, maar het was niet meer het gezellige dat er was.

Vaak denk ik terug aan die tijd: onbekommerd een glas drinken, een sigaretje roken, lekker eten, leuke mensen, heel veel plezier. Jammer genoeg verleden tijd. Een leuke kroeg in Schiedam? Ik zou het niet weten.

Met vriendelijke groet, Joke van BlitterswijkGerelateerd