Wandkleed voor Vrede op Nieuwjaarsreceptie

30-12-2018 Uit Redactie

Het werk aan het kleed; foto: initiatiefnemers

SCHIEDAM - Het Wandkleed voor Vrede is klaar. Het bijzondere werkstuk zal te zien zijn tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur.

Het wandkleed is een initiatief van Elsje Miedema, Wendy Donkers en Rita van der Eijk-Lamein, drie Schiedamse dames. Het is een variatie op het 'Tapijt van Vrede', een werkstuk dat gemaakt wordt van plastic doppen en ander gebruikt materiaal. De drie besloten met de kleuren van de regenboog een kleed te maken dat de vrede uitdrukt.

Toen de plannen vorig jaar en begin dit jaar verder vorm kregen werd er onder leiding van Miedema een ontwerp gemaakt. Er werd opgeroepen om plastic doppen en ander gebruikt materiaal te sparen en tijdens de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart plakte Karin de Vries van het Lyceum Schravenlant de eerste dop op een van depanelen. Dat was de aftrap voor het vervaardigen van de kunstwerken. Veel Schiedammers droegen daarna een steentje, of een steekje bij.

Het rode paneel is gemaakt door leden van de Protestantse Gemeente; het oranje paneel werd gemaakt door cliënten van Vluchtelingenwerk; blauw en geel zijn de werkstukken van leerlingen van het Lyceym Schravenlant; de donkerpaarse en groene panelen zijn door leerlingen en ouders van basisschool De Taaltuin gemaakt; tijdens schilderworkshops van stichting Meredia werd in inloophuis De Wissel gewerkt aan het lichtpaarse paneel. En het witte paneel werd door cliënten van Mac Brandersstad gemaakt. "Al met al hebben vele Schiedammers, jong en oud en vanuit verschillende invalshoeken op hun eigen wijze een steentje aan het Wandkleed voor Vrede bijgedragen", aldus de initiatiefnemers.

De panelen zijn op 5 januari, tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente, te bewonderen in het Stadskantoor, waar de panelen ook blijven hangen.

Bekijk de foto'sGerelateerd