Wat, geen jeneverfestival?

04-02-2018 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het jeneverfestival slaat een jaartje over, zo meldt een persbericht. Dat komt omdat de vloer van de Havenkerk te slecht is gebleken om de stands van de deelnemers te dragen. Die moet eerst gerestaureerd worden. De organiserende partij, het Jenevermuseum, heeft alle mogelijkheden verkend maar er was geen alternatief. Daarom vervalt het hele festival. Wel hoopt men bepaalde deelactiviteiten te kunnen organiseren.

Dit is zeer onbevredigend. Dit is een falen van de stad. Hiermee mag niemand genoegen nemen.

Om te beginnen: ik weet zeker dat het Jenevermuseum heeft gedaan wat het kon om het jeneverfestival toch doorgang te laten vinden, nadat als donderslag bij heldere hemel ineens het bericht over die wrakke vloer binnenkwam. Daar gaat het niet om. Dat heeft zijn best gedaan voor zover dat mogelijk is voor een betrekkelijk kleine organisatie. Schiedam als geheel heeft gefaald.

Jenever is een iconisch product van onze stad. Dat maakt deel uit van ons imago en ons gezicht naar de buitenwereld. Elke stad in ons vaderland kan het zich veroorloven een jeneverfestival af te gelasten, maar Schiedam niet. Schiedam niet dus. Omdat we zijn wie we zijn.

De gemeente, de maatschappelijke organisaties, de bedrijven hadden met zijn allen raad moeten schaffen. Er zal in Schiedam toch best wel een ruimte te vinden zijn die het jeneverfestival kan huisvesten? Kom nou toch gauw. En anders tast je in de buidel en huur je een of andere circustent. Het thema is er belangrijk genoeg voor. Deze stad laat zich toch niet kisten door een wrakke vloer. Die heft dan toch niet in wanhoop de handen ten hemel?!

Toch een puntje van kritiek: het Jenevermuseum stelt in een persbericht dat het jeneverfestival alleen maar zijn kwaliteit kan behouden als de aanpalende Havenkerk beschikbaar is. Dit getuigt van een gebrek aan fantasie. Of de Havenkerk altijd zijn deuren open zal zetten voor dit festival, is nog maar de vraag. Dat hangt helemaal af van de definitieve oplossing voor het gebruik van dit gebouw. Het kan toch niet zo zijn dat een jeneverfestival afhankelijk is van juist die kerk.

Wat voor een indruk moet dit wel niet maken. Hosanna voor Schiedam, maar het jeneverfestival kan helaas niet doorgaan. Want we hebben geen vloerruimte.

Afgang.

Er moeten toch in deze stad genoeg partijen te vinden zijn die om de tafel gaan zitten teneinde plek voor het Jenevermuseum te vinden om dat festival te houden.

We willen die geelzwarte vlag van ons toch met ere kunnen laten wapperen!


Gerelateerd