Watching the time go by, met Jacques Tange bij Open Art

13-12-2020 Uit Advertorial


SCHIEDAM - Joke Bakker kijkt voldaan terug op de opening van de laatste expositie van het jaar in haar Open Art Exchange.

Gisteren opende burgemeester Cor Lamers 'Watching the time go by', een retrospectief van Jacques Tange. Bakker stelde het de expositie samen vanwege het 35-jarig jubileum als kunstenaar van Tange. 

Het werk is typisch Tange: de veelal gestileerde figuratieve pasteltekeningen, schilderijen en sculpturen met repeterende patronen. De milde ironische humor en een geheel eigen verbeeldingskracht. Daarmee observeert hij de relatie tussen man en vrouw, de urban jungle en het isolement van de mens, net als andere maatschappelijke thema’s die in de loop van zijn lange carrière de revue passeerden.

De burgemeester memoreerde in zijn speech aan de internationale carrière van Tange, maar ook zijn Schiedammer-zijn. Hier wortelde hij en groeide uit tot een bekende figuur van betekenis voor het culturele leven; Tange participeert graag in lokale festivals en evenementen. Hij verwierf zich ook een plek in het Schiedamse Stedelijk Museum. In 2005 werd hij kunstenaar van het jaar. Tange exposeerde in veel landen: België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Spanje, Monaco, Slovenië, de Verenigde Staten, Mexico, Chili, Panama en Taiwan. Behalve kunstenaar is hij ook galeriehouder.

Opmerkelijk ook het feit, zo vertelde Lamers, dat de eerste uitreiking die hij in Schiedam deed, een bord van Tange betrof. Jacques Tange bedankte de burgervader voor zijn woorden en overhandigde hem een Schiedams blauw tegeltje. Tange betuigde zich dankbaar voor wat hij de afgelopen 35 jaar heeft kunnen meemaken en ook voor het feit dat hij al die jaren van zijn kunst heeft kunnen leven. Het grootse, meeslepende kunstenaarsschap pakte uiteindelijk wel een stuk burgerlijker uit dan gedacht; in feite is een kunstenaar ook een middenstander die zijn kunst aan de man moet brengen. Een groot dankjewel gaat ook naar 'zijn' Belinda, zijn belangrijke inspriatiebron en degene die alle vervelende taken bij hem weghaalt en mogelijik maakt dat hij elke dag lekker kan werken in zijn atelier. Want dat is kunstenaar zijn toch vooral: het elke dag in solitude in zijn eigen atelier aan het werk zijn.

Belangrijke inspiratiebronnen van de werken die bij Open Art Exchange te zien zijn, zijn de verlichte handschriften uit de middeleeuwen, kunstenaars als Chagall en Matisse en het weidse Zeeuwse landschap. Tange creëert met de uitgebalanceerde composities, sterke lijnen en heldere kleuren een wereld die even herkenbaar als vreemd is. Een gesloten, voyeuristische wereld, licht en luchtig maar met een onmiskenbaar melancholisch randje. Een wereld bevolkt door archetypen en metaforen, die in combinatie met zijn vaak poëtische titels de kijker in dubio achterlaat.

De tentoonstelling is de komende tijd te zien op Hoogstraat 85.

PS. De tekst van dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.

Bekijk de foto's

Gerelateerd