Wekelijks schaaft Schiedamse bigband aan zijn repertoire

25-06-2022 Uit Redactie/Schiedammer Online/Jan Schrijver

Foto's door Rob van der Stel

SCHIEDAM - Dat Schiedam in het 'Barend Hoek Collective' een eigen bigband heeft, is niet algemeen bekend bij het publiek in de jeneverstad. De afgelopen coronajaren hebben de bandleden er weinig aan kunnen doen om aan de naamsbekendheid van de band te werken. "Als band kun je eigenlijk alle problemen oplossen door veel op te treden, en juist dat is twee jaar niet mogelijk geweest", zegt voorzitter Wouter Robers.

Wouter en zijn vrouw Corine wonen nu ruim tien jaar in het voormalige Roelants-pand aan de Lange Haven. Ze staan inmiddels bekend om de verschillende culturele en ludieke activiteiten die zij in en om hun historische pand hebben gehouden. Zo hebben zij op hun eerste verdieping een dansvloer met een 'Snikken en grimlachjes' vloer. De brug naast hun huis wordt soms omgetoverd tot 'Silly Walks'-brug. 

Ingenieur Wouter is uitvinder en dat bleef niet onopgemerkt door de inwoners van Schiedam. Zo ontwierp hij de 'Korenbeurs in Lego', komen er soms zeepbellen uit het pand naar buiten als je je hand op het raam legt, en liet hij verschillende 'brandmerkijzers van kunststof' uit een 3D-printer komen die nodig waren voor het kunstwerk Overloop van wijlen Sjef Henderickx, welk kunstwerk aanstaande vrijdag officieel wordt onthuld.

"Ik ben een echte jazzliefhebber en speel ook al erg lang trompet. Ik woonde al een jaar of vier in deze stad toen ik er pas achter kwam dat Schiedam een bigband heeft. Vervolgens ben ik er de eerste gelegenheid die er was gaan kijken en natuurlijk heb ik toen mijn trompet meegenomen. Al snel ben ik er lid geworden. Nog steeds is het zo dat we niet echt bekend zijn binnen het Schiedamse, terwijl we toch een echt Schiedamse band zijn, ontstaan uit het in deze stad in 1900 opgerichte OBK, ofwel Muziekvereniging Oefening Baart Kunst. Ongeveer 50% van onze bandleden komt uit Schiedam, de rest uit de regio. Dat percentage mag wat mij betreft wel omhoog." 

Als alle posities in de band bezet zijn, dan bestaat de band uit achttien leden. Dan hebben we het over amateurmuzikanten, die onder leiding staan van een professionele dirigent ofwel bandleider in de persoon van Marcel Streef. Kan iedereen lid worden?, vragen we aan Wouter. "Dat hangt ervan af welk instrument iemand bespeelt en of we met betrekking tot zijn of haar instrument een vacature hebben. We hebben op dit moment drie vacatures, te weten voor een trompettist, een trombonist en een gitarist. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen: ben jij die muzikant, houd je van jazz en zoek je een gezellige bigband, neem contact met ons op. Of kom gewoon langs bij een repetitie. Wij repeteren elke woensdagavond van 20.15 uur tot 22.15 uur in Podium Café De Graauwe Hengst. Aanstaande woensdag 29 juni zijn we er weer. Dus loop binnen. Overigens, ook publiek is van harte welkom. Het café en wij zijn blij met publiek."

Rob van der Stel en ik waren afgelopen woensdag bij een openbare repetitie in Podium Café De Graauwe Hengst en spraken tijdens de pauze met voorzitter Wouter Robers. Na een kwartiertje namen Wouter en andere bandleden hun posities weer in. Marcel Streef pakte de bladmuziek voor zich van een stuk waaraan nog gewerkt moest worden. Cantaloupe Island, een jazzstandard, die gecomponeerd is door Herbie Hancock. Streef gaf aan op welke maat in de bladmuziek het nummer moest worden opgepakt. Sommige leden speelden met de bladmuziek op papier voor zich, anderen met de te spelen noten op een tablet. Marcel tikte af. De band stopte. De bandleider gaf enkele aanwijzingen en liet weer op dezelfde maat inzetten. "Ja, nu was het goed", merkte hij op, nadat hij weer had afgetikt. Een stuk verder in het nummer werd ook een passage enkele keren gespeeld. Daarna swingde het nummer in zijn geheel door De Graauwe Hengst, die voor even allesbehalve grauw was, maar zonnig en blij. Wat muziek al niet kan doen. Applaus klonk van het bescheiden publiek van vier mensen. 

Na het 'laid back' nummer Cantaloupe Island worden bandleden en het publiek, dat naarmate de avond vordert groeit, wakker geschud door het volgende nummer dat wordt aangepakt door bandleider en bandleden. Je zou denken dat het een wereldberoemd nummer is, maar nee. Het blijkt weliswaar een erg bekend jazznummer te zijn, maar louter binnen onze landsgrenzen. Het is de tune van Studio Sport, geschreven door Tonny Eyk (hier kun je de tune beluisteren). Ook als publiek hebben we vanavond weer wat geleerd.Gerelateerd