Wenneker Cinema blijft 'nog even dicht'

10-05-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM -  Wenneker Cinema blijft de komende tijd gesloten, ook na 1 juni als mogelijk andere bioscopen wel opengaan. Dat laat het filmhuis aan zijn bezoekers weten.

"All the world’s a stage, and all the men and women merely players", zo citeert het bestuur van Wenneker Cinema, om daarmee het idee uit te drukken dat het zichzelf 'zo langzamerhand zelf spelers in een film of toneelstuk' voelt.

Acht weken geleden was de laatste filmvoorstelling in het Wennekerpand. Eerder deze week kondigde de regering aan dat een versoepeling van de maatregelen mogelijk is. Bioscopen zouden dan vanaf 1 juni weer open kunnen, met de nodige voorzorgsmaatregelen en als de situatie in het land dat tegen die tijd toelaat.

Het bestuur van het filmhuis heeft echter geconcludeerd dat het zich niet in allerlei bochten gaat wringen om te kunnen openen zodra filmvertoningen weer zijn toegestaan.  In een bericht stelt het bestuur dat het voor Wenneker Cinema niet te doen is om zich te houden aan het 'Protocol Verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoek' dat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters heeft opgesteld.

Het boekwerk van veertien pagina's 'verandert een gezellige avond in een soort militaire operatie'. Als voorbeeld noemt Wenneker Cinema de noodzaak om alle bezoekers zowel bij online-verkoop als bij de ontvangst, actief te vragen naar hun gezondheid. Verder wordt het zoeken van een plaatsje 'gereguleerd', dus filmkijkers krijgen een plek aangewezen en na de film is het ook onder gedisciplineerd rij voor rij opstaan en vertrekken- en naborrrelen is er niet bij. Bij toiletbezoek gaat het vergelijkbaar: 'maximaal drie mensen tegelijk, afstand houden in de rij, toezicht van een medewerker'. Maximaal twee bezoekers uit hetzelfde huishouden mogen naast elkaar zitten. Er moeten looproutes worden ingesteld in hal en grand-café, er moeten afstandsmarkeringen komen. Bezoekers mogen niet langer dan een kwartier voordat de film begint aanwezig zijn. En de zalen zullen nog maar weinig bezoekers kunnen herbergen: negen voor wat betreft de kleine zaal, en 25 in de grote.

De handhaving van de gang van zaken ligt in handen van de medewerkers van Wenneker Cinema, veelal vrijwilligers. "Onze medewerkers zijn verplicht alle bezoekers aan te spreken die zich niet aan de anderhalvemeterregel houden. Indien nodig moeten wij mensen de toegang ontzeggen." Wil je dat als filmhuis? " "Wij vinden het eerlijk gezegd een heel slecht idee om onze bezoekers in zo’n geforceerde situatie te moeten verwelkomen."

Daarom wacht  Wenneker Cinema liever op 'de definitieve richtlijnen van eind mei', om zich dan te beraden over hoe verder.Gerelateerd