Westvestkerk decor cd met Prokofiev

26-02-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - Rik Kuppen denkt met plezier en dankbaar terug aan Schiedam. De pianist - geboren en getoge in Veghel, studerend in Den Haag en daar nu woonachtig - nam in de Westvestkerk zijn eerste cd op. "De akoestiek is daar geweldig."

Prokofiev. Diens muziek komt op het debuutalbum, drie jaar nadat Kuppen (26) is afgestudeerd aan het conservatorium. Het werd tijd voor zijn eerste cd met de muziek die hij het allerliefste speelt. Prokofiev dus, de Russische componist en pianist van begin vorige eeuw. Volgens Kuppen een enfant terrible, tegendraads en maker van 'bizarre muziek'. Zijn muziek kwam voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog uit en was voor die tijd zeer revolutionair.

"Hij heeft veel muziek die ongelofelijk experimenteel is", vertelt Kuppen aan de Stadskrant Veghel. "Hij onderzoekt klankwerelden en emoties die daarvoor nog niet bedacht waren. De stukken zijn vaak vrij kort, soms maar dertig tot veertig seconden, en zitten vol kracht en energie. Hij wil de luisteraar in een korte tijd een krachtige emotie meegeven en dat smijt hij in je gezicht."

Rik Kuppen is een veelbelovende solist en kamermusicus. Hij is veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles. Kuppen won het Prinses Christina Concours, was finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

De jonge pianist kan momenteel niet echt leven van zijn spel. "Het wordt steeds moeilijker en dat is naar. Ondanks dat ik steeds meer concerten en schnabbels krijg, wordt het toch lastiger. De gage die muzikanten tegenwoordig krijgen is echt heel laag. De aanbiedingen zitten vaak ruim onder de minimumgage. Je werkt dus eigenlijk onder het minimumloon, terwijl er zo ontzettend veel werk inzit."

Via de website Voordekunst begon hij een inzameling. Zie hier. "Aan de ene kant voor het geld, want een cd maken kost gewoon ontzettend veel geld. Maar ook om mensen om me heen op de hoogte te brengen en te houden van hetgeen waar ik mee bezig ben", aldus Kuppen. "Je creëert een soort netwerk en dat is voor een muzikant erg belangrijk. Je moet zorgen dat mensen weten dat je bezig bent en jezelf aan het ontwikkelen bent." De benodigde negenduizend euro kreeg hij bij elkaar.

De cd opgenomen in de Westvestkerk moet begin oktober uitkomen. Donateurs krijgen een speciale uitnodiging voor de presentatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag.Gerelateerd