Wie bedacht Zwart Nazareth?

24-05-2019 Uit Redactie

Foto: Historische Vereniging


SCHIEDAM – De uitnodiging van de Historische Vereniging is prikkelend: wie bedacht Zwart Nazareth?

Wie kan de naamgeving van de stad als troosteloos oord van armoe en lelijkheid op zijn naam schrijven? En wat heeft Nazareth, de stad waar Jezus opgroeide maar geen naam kon maken, daar eigenlijk mee te maken?

Cok Boes zal antwoord geven op een aantal van deze vragen tijdens 'het Verhaal van Schiedam', de lezingenserie van de Historische Vereniging, meestal in het eigen onderkomen op de Hoogstraat. Ook op 1 juni staan daar de deuren – voor enen 's middags – open voor geïnteresseerden in antwoord op de vraag: wie bedacht Zwart Nazareth?

Boes is gefascineerd door de geschiedenis van Schiedam. Opgegroeid aan de Roosbeek in hartje stad heeft hij de zwarte kanten van Schiedam gezien, gehoord en beleefd.
Als verwoed lezer, onderzoeker en beheerder van verschillende historische Facebookpagina’s (onder meer 'Je bent een Schiedammer als…,' en De Roode Zon) leerde hij steeds beter de geschiedenis van zijn stad kennen. Maar niemand kon hem vertellen wie de naam Zwart Nazareth heeft bedacht. In boeken, kranten en tijdschriften speurde hij naar het antwoord op zijn vraag. Hij ondervroeg ook de inwoners van Nazareth, en wel in de Belgische gemeente met die naam. Het resultaat van zijn ontdekkingsreis vertelt hij aan de bezoekers op 1 juni.Gerelateerd