Wie is de icoon van Schiedam?

28-08-2016 Uit Han van der Horst

COLUMN - “Het Schiedamse feestenseizoen is begonnen”, bedacht ik mij zaterdagavond op het vriendelijke 'Where we’ve met festival', dat plaatsvond rond de Korenbeurs. Het weer was prachtig, de terrassen zaten vol en er was altijd genoeg publiek rond de beide podia. Het zou helemaal mooi geweest zijn als dit gebeuren samen had kunnen vallen met de vers- en de boekenmarkt, die op gezette tijden in onze stad worden georganiseerd. Dan was het geheel groter geworden dan de som der delen. Dan was er meer volk op af gekomen.

Maar daar gaat het niet over. Het gaat me om het volgende feest en dat zijn de Open Monumentendagen in het tweede weekend van september. Ik ben zelf voorzitter van het comité Open Monumentendagen, dus ik heb er persoonlijk belang bij dat het een succes wordt. En daarom schaam ik mij niet om uw medewerking in te roepen.

Om te beginnen: komt allen. Een hoop deuren in historisch Schiedam, die anders gesloten blijven, staan dan voor u open. We hebben een heel mooi boekje uitgegeven met het programma en interessante informatie over Schiedamse monumenten dat u de komende dagen op verschillende plekken in de stad gratis kunt meenemen. Het is geen flodder. Het is echt een boekje om te bewaren. Dat zult u zien. Open Monumentendagen vallen bovendien samen met Opera aan de Schie en Verborgen Stegen. Er is dus muziek bij en komt ook nog eens in stegen waarvan u het bestaan niet had vermoed, zelfs als u in Schiedam geboren en getogen bent. Kijk hier hoe leuk allemaal.

OK, maar nu dan waar ik u voor nodig heb. Het landelijk thema van Open Monumentendagen is 'Iconen en symbolen'. Wij hebben dan ook een verkiezing uitgeschreven om de Schiedammers te laten bepalen wie zij het icoon van hun stad vinden. Het comité deed zelf een paar suggesties, Liduina bijvoorbeeld of Piet Paaltjens, maar dat bedoelden we meer als een voorzet. Schiedammers mochten zelf ook kandidaten stellen en de meeste stemmen gelden. Ga daarvoor naar de facebookpagina Icoon van Schiedam en like de icoon van uw voorkeur.

Er is nog een mogelijkheid: kom donderdagavond naar het Cultureel Café in de St.-Joris Doele. Daar bestaat de mogelijkheid om schriftelijk te stemmen en u hebt nog een leuke avond uit ook.

De uitslag wordt bekendgemaakt op de openingsbijeenkomst van de Open Monumentendagen Schiedam. Die is in de prachtige Westvestkerk op de hoek van de Walvisstraat en de Westvest. Zaterdag 10 september, elf uur. Kom voor u boodschappen gaat doen bij ons een lekkere kop koffie drinken.

Mensen, laat me niet in de steek!