Wie wil zijn pand tonen aan de wereld?

05-04-2017 Uit Redactie

Interieur van de Roemeens-Orthodoxekerk aan de Vlaardingerdijk; foto: Reliwiki

SCHIEDAM - Het comité Open Monumentendagen Schiedam zoekt contact met de bezitters en bewoners van monumentale panden.

Dat zijn er heel wat: Schiedam telt niet minder dan 550 rijks-en gemeentemonumenten. Het heeft dan ook de grootste historische binnenstad van de hele Rijnmond en in het noorden van de gemeente bevindt zich het liefelijke dorp Kethel. Er is dan ook steevast grote belangstelling voor de open monumentendagen die elk jaar in het tweede weekend van september plaatsvinden.

Opnieuw doet het Comité Open Monumentendagen een beroep op de bezitters en gebruikers van monumentale panden om hun deuren in dat weekend voor het geïnteresseerde publiek open te stellen. De ervaring leert dat er vaak mooie gesprekken ontstaan tussen bewoners en bezoekers, die juist vanwege hun liefde voor de geschiedenis naar Schiedam gekomen zijn. En dan gaat het ze niet alleen om de grote monumenten zoals de Korenbeurs of het Stedelijk Museum, maar juist ook om de kleinere panden: die geven
immers een indruk van het dagelijks leven in het verleden.

Ook zijn zij gevoelig voor de charme van rondgeleid te worden door een trotse bewoner. Moet die zijn hele pand laten zien? Natuurlijk niet. Elk huis heeft ruimtes die privé moeten zijn en blijven. Vaak is een mooie trap alleen of een woonkamer met historische elementen al genoeg om een bezoek de moeite waard te maken.

Uiteraard biedt het Comité de helpende hand aan mensen die (gedeelten) van hun monument open willen stellen. Het kan een vrijwilliger sturen om hulp te bieden. Ook stelt het  vlaggen en affiches beschikbaar om de opengestelde panden te markeren. Uiteraard is de vaststelling van de openingstijden een zaak van de bewoners zelf.

Alle opengestelde panden krijgen een vermelding in het boekje dat ter gelegenheid van Open Monumentendagen in Schiedam wordt uitgegeven. Soms leveren deelnemers zelf een tekst aan maar het komt vaak genoeg voor dat zij dit aan het comité overlaten.

Maak Schiedam weer trots en doe mee aan de Open Monumentendagen. Wilt u meer weten? Stuur een mail naar E: monumenten@schiedam.nl of bel T: 010 - 2191809.Gerelateerd