Wiens kerststal staat straks in het museum?

10-11-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Voor wannebee-expositeurs zonder echte aanleg voor kunst biedt het Stedelijk Museum Schiedam een buitenkansje. Het roept mensen op hun kerststal aan te bieden voor tentoonstelling in het museum. De mooisten zullen te zien zijn.

Vanaf 16 december wil het museum kerststallen laten zien aan het publiek. Stallen uit de regio. Plus, als basis, die van Elisabeth Houtzager. Zij was in de jaren 50 en 60 directeur van het Centraal Museum in Utrecht en verzamelde stalletjes. Veelal kocht ze die zelf tijdens haar reizen en vaak zijn het unieke, handgemaakte stukken. In 1987 schonk zij haar verzameling aan de Heilige Landstichting; naar verluidt is het een van de meest representatieve particuliere kerststallencollecties ter wereld. Samen vormt het geheel een 'waardevolle cultuurhistorische en etnografische' verzameling. "Bijzonder is dat ze iets laten zien van de cultuur waar ze zijn gemaakt. Ook herken je de hand van de meester. Met veel liefde en zorg heeft de maker op zijn eigen manier vorm gegeven aan de geboorte van Christus", zo stelt het Schiedamse museum.

Het wil de collectie Houtzager aanvullen met mooie kerststallen van Schiedammers, en mensen uit de regio die de weg naar het stedeliijk ook weten te vinden. Het roept mensen op een of meer foto’s van de eigen kerststal in te sturen - drie worden er uitgekozen voor expositie. Welke dat zijn wordt op 8 december bekendgemaakt. Behalve van de schoonheid van de stallen, zal dit ook afhangen van het mooiste verhaal rond, of een bijzondere geschiedenis van het Bethlehem-tafereel.


Gerelateerd