Wijken Welkom West op 26 augustus

11-08-2022 Uit Advertorial

Bezoekers in tentoonstelling Levend Landschap; foto: Aad Hoogendoorn (foto homepage: Marco de Swart


SCHIEDAM - Na drie geslaagde Wijken Welkomavonden voor de zomer (voor Schiedam-Oost, Nieuwland en -Zuid), volgen na de vakantie nog drie buurtfeesten in Stedelijk Museum Schiedam. De eerste is op vrijdag 26 augustus, voor en door Schiedam-Centrum en -West. Bewoners kunnen deze avond samen met hun familie en buren gratis naar het museum voor een avond vol kunst en activiteiten.   

Samen naar het museum   

Het feest begint om zeven uur 's avonds, maar wie wil kan ook deelnemen aan een gezellige optocht richting het museum. Wijkcentrum De Erker in Schiedam-West is hiervoor het verzamelpunt. Van daaruit kunnen jong en oud om 18.40 uur meelopen terwijl kunstenaar Maarten Bel onderweg voor vrolijke klanken zorgt op zijn doedelzak. Wijkbewoners die niet kunnen meelopen, kunnen gebruikmaken van busvervoer. Aanmelden hiervoor kan per mail via dorien@ stedelijkmuseumschiedam.nl.   

Alles uit de wijk   

Net als de andere Wijken Welkom avonden organiseert het museum het buurtfeest in samenwerking met de wijken. Zo fleuren de bloemen van Boko Flowers uit West het museum binnen op en worden bezoekers op zoetigheid getrakteerd van Divine Bites uit Centrum en Buurtvrouw uit West. De hartige hapjes komen van bakkerij Nimet uit Centrum en Real Good Food uit West. Daarnaast is er volop muziek uit de wijken. Het feest begint met een warm Bossa Nova optreden door Magdalena Kalocińska-Duijnhouwer en Kees Gelderblom, die deel uitmaken van de Troubadours van Schiedam. Daarna speelt duo Fortune Strings, bestaande uit Intan Werry en Boris Oud, verschillende stijlen wereldmuziek, jazzy tunes en eigen nummers. In de Stadsgalerij bespeelt centrumbewoner Vincent Janse van Vinnie's Gittar School allerlei soorten gitaren. Afsluitende klapper van de avond is het Barend Hoek Collective, een swingende bigband die jazzmuziek speelt op het plein.  

Bijzondere samenwerking  

Wie zelf is uitgedanst of liever naar dans kijkt, kan het hart ophalen bij het werk Zwermen van kunstenaar Zoro Feigl. Daar treden wijkbewoners op die de afgelopen weken dansles hebben gevolgd bij Magnezy Dance Productions. Initiatiefnemer van de samenwerking is Liat Magnezy, die speciaal voor de Wijken Welkom avonden een serie workshops heeft ontwikkeld. Bezoekers kunnen ook meedansen of deelnemen aan de workshops.  

Welkom, juist als het een eerste bezoek is   

In het museum is tijdens de wijkavond van alles te zien en te doen. "Het museum is weer open en straalt na de renovatie, daarom nodigen we graag iedereen uit", zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. "Juist als je nog nooit of lang niet in het museum bent geweest, ben je van harte welkom." De avond voor Schiedam-Centrum en -West is de vierde in een serie van zes buurtfeesten, steeds voor een andere wijk.   

Geen kaartje nodig    

Voor het bezoeken van de wijkavond is geen kaartje nodig. "We delen wel gouden tickets uit, maar die zijn er vooral zodat wij weten hoeveel mensen ongeveer komen", legt Theuns uit. "Ook staat alle informatie erop, zodat je dat makkelijk onthoudt". De gouden tickets zijn verkrijgbaar bij het Stedelijk Museum Schiedam, Bibliotheek de Korenbeurs, wijkcentrum De Erker en de Buurtvrouw.   

Buurtplaatjes en Panorama Schiedam   

Iedereen kan het hele gebouw verkennen; zelf of met een rondleider. Zo kunnen bezoekers onder andere zichzelf of bekenden spotten in de tentoonstelling waar bijna alle vijfhonderd Buurtplaatjes van Schiedammers uit de hele stad te zien zijn. De bedenker van deze Buurtplaatjes, kunstenaar Maarten Bel, loopt bovendien door het museum om de wijkbewoners op de foto te zetten als Buurtplaatje. En niet alleen in deze tentoonstelling is de wijk terug te zien. Ook de tentoonstelling Panorama Schiedam gaat over de geschiedenis van de stad. Herkenning verzekerd dus.  

Wijken Welkomavonden    

Voor heel Schiedam is er een gratis avond. Na Oost, Nieuwland, Zuid en Centrum/West volgen Groenoord (9 september 2022) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober 2022). Uiteraard is het geen probleem om aan te haken bij familie of vrienden uit een andere wijk. De avonden duren van zeven tot negen.
 
Met dank aan: Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds    

Gerelateerd