Categorieën

Service

Zeldzaam Hemsch-klavecimbel naar Schiedam

Zeldzaam Hemsch-klavecimbel naar Schiedam
Uit

Zeldzaam Hemsch-klavecimbel naar Schiedam

  • Redactie
  • 20-10-2017
  • Uit
Zeldzaam Hemsch-klavecimbel naar Schiedam
SCHIEDAM - De liefhebbers van bijzondere muziekinstrumenten moeten naar 't Huis te Poort op de Dam. Morgen vindt daar een bijzonder concert plaats, met de Franse klavecinist Frédérick Haas. Hij brengt ‘Das wohltemperirte Clavier II’ van Johann Sebastian Bach op een hoogst zeldzaam Hemsch-klavecimbel. 

Het instument stamt uit 1751. Er bestaan op dit moment nog maar vijf exemplaren van op de hele wereld. Frédérick Haas is eigenaar van zo'n kostbaar Hemsch-klavecimbel en het is bij hoge uitzondering dat hij zijn instrument meeneemt voor het concert.

Vandaag wordt het klavecimbel naar Nederland vervoerd en naar verwachting zal het begin van de avond arriveren in ’t Huis te Poort, de Oud-Katholieke kerk. Het instrument was in 2010 voor het laatst in Nederland tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, waar het destijds benoemd werd tot ‘Instrument in Residence’ - een unicum in de geschiedenis van het festival. Volgens festivaldirecteur Xavier Vandamme raakt iedereen ‘op slag verliefd’ zodra hij of zij het instrument hoort en ziet: 'geen metalige tingeltangel-spijkerbak, maar een miracle sonore, dat met zijn exquise klank een en al grandeur ademt'.

Het klavecimbel werd in 1751 door Henri Hemsch vervaardigd uit populieren-, epicea- en notenhout, metalen snaren en stemknoppen, ivoren toetsen en ook gesneden pennetjes van vogelveer. Het Hemsch-klavecimbel, dat ooit bespeeld werd door Franse componist Jean-Philippe Rameau, wordt beschouwd als het mooiste Franse instrument dat is overgeleverd.

Terwijl de overige vier exemplaren voornamelijk hun dagen slijten achter slot en grendel of in musea, laat Frédérick Haas zijn Hemsch-klavecimbel vandaag naar Schiedam transporteren. Morgenmiddag vanaf vijf uur zal er in ’t Huis te Poort dan een unieke uitvoering van ‘Das wohltemperirte Clavier II’ klinken.