Categorieën

Service

Zes creatieven werken aan hotspot op glasfabriekterrein

Zes creatieven werken aan hotspot op glasfabriekterrein
Uit

Zes creatieven werken aan hotspot op glasfabriekterrein

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Uit
Zes creatieven werken aan hotspot op glasfabriekterrein

De zes initiatiefnemers achter Ultraum; hieronder impressie van de loods; foto's: Ultraum


SCHIEDAM - Zes 'creatieven' werken samen onder de naam Ultraum aan realisatie van creatief brandpunt in de stad.

Op het terrein van de glasfabriek zijn ze sinds febuari bezig een loodsruimte van 250 vierkante meter te verbouwen, tot een 'hotspot' met kunst, ontmoeting en horeca. Zij zoeken financiële ondersteuning.

Joni Kling is 'visual artist', Leo de Bie noemt zich kunstcurator. Taahan Faber is timmer- en installatiebouwer. Patrick Oomen wil een wijnbar uitbaten, Chris Willems is muzikant en ook chemisch analist. Marloes de Kiewit tenslotte noemt zich 'muralist', artiest en illustrator. Samen willen ze in de oude leegstaande loods op het fabrieksterrein aan de Buitenhavenweg niet alleen een werkplek voor zichzelf creëren, maar ook een podium bieden voor andere makers en bezoekers verrassen met een bijzondere ervaring. Ze hopen eind mee  dat zij de deuren van hun hotspot te kunnen openen.

Ze stellen zich het zo voor: "Een indrukwekkende industriële ruimte, waarin de prikkeling van kunst en creatie samenkomt in een toegankelijke huiskamersfeer." Met natuurlijke wijnen en champagne van 'Raisin The Bar'. "Vanuit die wijnbar heb je uitzicht op de (open) ateliers van Marloes de Kiewit en Studio Kling. Kling zal naast haar werkruimte ook een Tattoo Shop en winkel openen. Denk aan kleding, schilderijen, sculpturen en customized producten." De Kiewit zal zich, naast creëren, bezighouden met het geven van workshops en het organiseren van avonden met sprekers. Leo de Bie richt zich op projecten waarin duurzaamheid en hergebruik centraal staan. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de flexibele expositieruimte en invulling daarvan. "Dit kan verschillen van 'artist in residency' tot samenwerkingen en presentaties op project basis. Er komt een houtwerkplaats voor Taahan die werkzaam is in de horeca en creatieve sector. Chris zal intrekken met een muziekstudio om te produceren en te kunnen samenwerken met andere muzikanten."

In samenwerking met andere partijen worden evenementen georganiseerd, met muziekoptredens, performances, bioscoopavonden en lezingen. "En ook niet onbelangrijk: het pand staat de hele dag vol in de zon (als het schijnt), dus een groot mooi terras kan niet ontbreken!" Het werd er tijd voor, aldus de Ultraumers. “Na deze onzekere jaren in afzondering staan wij te popelen om weer te kunnen samenwerken en met ons concept een bijzondere creatieve aanvulling te worden voor de stad.”

Ultraum begon onlangs een crowdfundingactie via de website Voordekunst. Die loopt tot Paaszaterdag 16 april en moet 13.320 euro opleveren. Tenminste tachtig procent van de benodige extra middelen moet worden toegezegd, wil het project verder kunnen. Momenteel staat de teller op 5670 euro.

Bij wijze van voorproefje organiseren de makers op Goede Vrijdag een inzamelingsavond, met muziek, performances, kunstverkopen en verkoop van snacks en drankjes. Dat gebeurt in Poing in Rotterdam. "Het wordt echt ‘dr op of d’r onder’."