Zoeken naar Schiedam zoals het was, of niet

08-11-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Waar in Schiedam tekende Marcel van Eeden? En uit welke boeken haalde hij zijn inspiratie? Die vragen zijn ter beantwoording van de mensen die meedingen in een wedstrijd, uitgeschreven door het Stedelijk Museum Schiedam.

Speciaal voor het museum maakte Van Eeden een serie met Schiedam in de hoofdrol. Met plaatsen en situaties in de stad zoals ze waren voordat de kunstenaar zelf geboren werd. ‘Juist door die verhalen probeer ik de tijd tot leven te wekken’, zegt Van Eeden. ‘Als een historicus zoek ik bouwstenen; afbeeldingen en teksten van vroeger. Die plak ik op een logische manier aan elkaar.’ Het verhaal dat zo ontstaat, is waar (want historisch gebeurd) maar ook niet (want niet op deze manier).

Met de titel verwijst Van Eeden naar het Zwitserse circus Häni dat in het verleden door Europa reisde en ook Schiedam aandeed. De naam vernederlandste in het beter uitspreekbare Circus Henny. Bij de teksten die Van Eeden gebruikte, liet hij zich inspireren door de roman Verbrande Erven van Bordewijk. De novelle speelt in de voormalige Brandersbuurt in Schiedam, destijds de woonplaats van de schrijver.

Idee van de wedstrijd is nu die plekken en teksten te herkennen. De bezoeker van de tentoonstelling die er het meeste herkent, wint een gesigneerd exemplaar van het boek 'Circus Henny'. De winnaar van de prijs wordt op 2 december bekendgemaakt, als bij de Historische Vereniging Schiedam een lezing over de tentoonstelling Sticky Business, momenteel ook in het museum, worden gehouden (vanaf twaalf uur).

Zie ook deze column door Han van der Horst.

Gerelateerd