'Niet de ramsj van Baly, maar de Schiedamse seksboekjes'

22-05-2018 Winkelen Henk Slechte

Henk Slechte reageert op de column van Han zondag op Schiedam24. Hij vindt het voorstel dat de columnist daarin lanceert - wat resteert na liquidatie van Baly onderbrengen in het stedelijk museum - geen best idee: "Niets specifieks Schiedams aan." Maar hij heeft een alternatief.

Zie hier de column van Han.

INGEZONDEN - Stadshistoricus Han van der Horst wil het Stedelijk Museum Schiedam verblijden met de restanten van de inventaris van de opgeheven sekswinkel Baly. Han heeft de klok horen luiden maar weet niet precies waar de klepel hangt.

Als hij te rade was gegaan bij Schiedammers die de ontwikkelingen op de Dam vanaf het ontstaan van de ‘sexploitatie’ ter plaatse hebben meegemaakt, zoals collega-stadshistoricus Hans van der Sloot, had hij een beter verhaal gehad, en voor het museum een zinniger suggestie kunnen doen. Hans weet dat de winkel die Han bedoelt, ooit een serieus antiquariaat was op de hoek van de Dam en de Oude Sluis. De winkel was goed in net niet meer jonge literatuur, zoals de Russische Bibliotheek van Van Oorschot en de literaire pockets en reuzenpockets van De Bezige Bij. Na het overlijden van de eigenaar dreven Bep en Mar de Graaff de zaak nog even voort.

Schuin aan de overkant waren in een winkel de drukkerij en het kopieerbedrijf gevestigd van ene Jan, die vooral bekend was als Bolle Jan, een stamgast als zovelen van De Ster. Bolle Jan zag handel in het drukken van seksboekjes à la Candy en Chick. De Schiedamse uitgaven daarvan werden mede vormgegeven door de Schiedamse kunstenaar Harr Wiegman, die er ook strips voor tekende. Het antiquariaat aan de overzijde was een vast verkooppunt en werd – na overname door de Rotterdamse ondernemer Cor de Bakker - herdoopt in Baly. De Bakker opende ernaast een winkel in seksartikelen en de eerste pornobioscoop van Schiedam, met de ingang aan de achterzijde.

Mar en Bep de Graaff trokken zich geheel terug uit het antiquariaat en begonnen in de Korte Singelstraat hun eigen boekhandel ’t Centrum. De hoogbejaarde Bep drijft die winkel nog altijd, en heeft in de kelder een meer dan imposante collectie strips en aanverwante zaken. Waarschijnlijk zijn daar ook de uitgaven bij van Bolle Jan. Als Han van der Horst het werkelijk goed voor heeft met de historische collectie van het museum, vraagt hij Bep de Graaf of hij eens in de kelder mag neuzen en schenkt hij het museum wat sekswerk van Harr Wiegman. Dat zou pas een echte stadshistorische aanvulling van de collectie zijn.


 

 

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date