Een paar plannen voor het verlevendigen van de binnenstad

09-09-2018 Winkelen Han van der Horst

COLUMN - Als deze regels verschijnen, zijn de Open Monumentendagen al bijna voorbij. Dan neigt een zeer druk weekend voor Schiedam tot zijn einde, want er was heel veel te doen. Op het Land van Belofte vond een boekenmarkt plaats, wat heel goed past op een dag dat de Schiedamse monumenten toegankelijk zijn voor geïnteresseerde bezoekers. Het Theater aan de Schie en het Wennekerpand presenteerden in een spiegeltent de theaterprogramma´s van het komende jaar. En in het Stedelijk Museum was een grote tentoonstelling gaande van recente kunstwerken, in Schiedam vervaardigd, niet alleen door professionele kunstenaars maar ook door amateurs.

Daardoor was het in de binnenstad drukker dan anders. Schiedam liet zich zien zoals de bestuurders al een jaar of twintig wensen dat het zich toont: als een historische stad waar je bijzondere dingen kunt zien en bijzondere dingen kunt beleven en uiteraard bijzondere dingen kunt kopen. Al sinds jaar en dag wordt er gedroomd van een opnieuw tot leven gebrachte Hoogstraat waar kleine speciaalzaken en ambachtelijke bedrijfjes elkaar afwisselen, zodat een beter publiek uit heel de Rijnmond langs komt om voor duur geld vintage artikelen te kopen. Zou dat lukken?

Als er bijzondere manifestaties in de stad zijn, zoals dit weekend of ook al wanneer gewoon op de Grote Markt die kramen met biologische producten staan, is het ineens een stuk drukker. Dus het plan is goed. Alleen de ervaring leert dat die ambachtelijke bedrijfjes en die ontwerpers zich in Schiedam alleen weten te handhaven als zij hun klanten mee kunnen nemen. Die zijn zo verknocht aan de bijzondere kwaliteit of het buitengewoon vakmanschap van deze specialisten dat zij desnoods naar Zeeuws-Vlaanderen zouden afreizen om iets te komen uitzoeken. Zulke mensen moet je naar Schiedam lokken en dat kan alleen met betaalbare huren. De rest is gelul.

Van de week hebben de Schiedamse middenstanders een plan besproken om de Proosje-munt ook digitaal ter beschikking te stellen. Wat is de Proosje-munt? Daarvan krijgen ambtenaren bij wijze van eindejaarsgratificatie een stevig stapeltje. Ze moeten die wel in Schiedamse winkels besteden. Elders zijn ze niet geldig. Er zijn allerlei plannen om de activiteiten met deze munt uit te breiden. Iedereen zou ze moeten kunnen krijgen om ze vervolgens uit te geven bij Schiedamse bedrijven. Op die manier blijft het geld in onze stad.

Veel Engelse steden hebben zulke eigen munten, in het echt en elektronisch. Waarom gebruiken mensen die? Omdat ze speciale kortingen krijgen die niet gelden voor wie met euro´s betaalt. Omdat zij een kleine bonus krijgen als ze euro´s inwisselen tegen de lokale munt. Wie wil weten hoe dat werkt en niet opziet tegen een stevig stuk Engelse tekst, moet maar eens kijken hoe dat gaat met de Brixton Pound http://brixtonpound.org//

Wat ze in Brixton kunnen, kunnen wij in Schiedam ook. Je mag wat mij betreft de beeltenis van Proosje op die munt laten staan, maar geef hem in godsnaam een andere naam. Noem hem de Schiedamse gulden. Schiedam keert terug naar de gulden. Schiedam, de bijzondere stad waar je weer met guldens kunt betalen voor producten van ouderwetse kwaliteit. En nog allerlei kortingen krijgt die anderen worden onthouden ook.

Schiedam, de stad met de bijzondere zaken en het bijzondere geld.Gerelateerd