Er komt een lijstenatelier in deze winkel op de Hoogstraat

02-07-2022 Winkelen Redactie/Schiedammer Online

Suzanne Klüver in het door haar gehuurde pand aan de Hoogstraat (foto door Jan Schrijver)

SCHIEDAM - In het winkelpand op de Hoogstraat 94 komt Lijstenatelier Suzanne Klüver. In deze winkel was mode-atelier Anita de Groot gevestigd.

Suzanne Klüver heeft enkele dagen geleden de sleutel van het door haar gehuurde winkelpand gekregen. Ze heeft al enkele voorwerpen in het pand gezet om duidelijk te maken dat je er vanaf 1 augustus aanstaande terechtkunt om een schilderij, tekening of andere objecten - ook 3D-objecten - in te laten lijsten. De officiële opening zal in september plaatsvinden. Naar weten van Suzanne zal zij de enige gespecialiseerde lijstenmakerij zijn in Schiedam.

Suzanne Klüver (41) verhuisde als baby naar Schiedam en is er opgegroeid, in Schiedam Noord, waar zij ook nu weer woont. Na haar middelbare school aan Lyceum Schravenlant,  volgde zij een jaar de kunstacademie in Rotterdam. Daarna studeerde zij kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in keramiek en kunstnijverheid. Na het voltooien van haar studie werkte zij als kunsthistorica bij diverse organisaties, onder meer acht jaar als conservator bij Museum Prinsenhof Delft. Laatstelijk was zij tijdelijk - ter vervanging wegens een zwangerschapsverlof - conservator stadsgeschiedenis bij het Stedelijk Museum Schiedam. De afgelopen jaren volgde zij opleidingen voor meubelmaker, meubelrestaurateur en lijstenmaker.

"Ik wilde graag breder inzetbaar zijn. De in de afgelopen jaren gevolgde ambachtelijke opleidingen sluiten mooi aan bij mijn kunstgeschiedenisopleiding", zegt Suzanne, die vorig jaar al de stap zette naar het zelfstandig ondernemerschap door als zzp-er te gaan werken en nu dus ook als winkelier gaat ondernemen. 

Bij Lijstenatelier Suzanne Klüver zal ook kunst te koop zijn. Bovendien zullen er workshops gegeven gaan worden bijvoorbeeld op het gebied van keramiek. "Hoe herken je bijvoorbeeld of iets antiek keramiek is? Dat kan interessant zijn voor verzamelaars die winkels en markten afstruinen." Een soort 'Tussen Kunst en Kitsch'? "Zo zou je het kunnen zien. Er staan natuurlijk geen camera's op ons gericht dan", zegt ze met een glimlach. Overigens, zou optreden in zo'n programma iets voor je zijn? "Ik ben wel een expert op mijn vakgebied. Ik heb uiteraard ook wel een idee van de waarde van objecten, maar ik ben geen taxateur. Dat is toch een ander vak."Gerelateerd