Gemeente Vlaardingen zoekt hulp voor binnenstad

19-10-2022 Winkelen Redactie/Vlaardingen24

Foto: Sander Schenkel


VLAARDINGEN - Het is geen geheim meer dat de doorsnee Vlaardinger nu de mond vol heeft van zaken waar het in Schiedam zo'n vijftien jaar geleden over ging: sluitende winkels, leegstand en wat daaraan te doen. Collega Herman van Nieuwenhuizen doet op Vlaardingen24 verslag van de laatste ontwikkelingen, inclusief een venijnige bemerking over de mensen die de Vlaardingse binnenstad een duw in de goede richting moeten geven.

Wethouder Bart Bikkers heeft vandaag een symbolische cheque overhandigd aan de eigenaar van de speelgoedwinkel die pas is verhuisd naar het Liesveld. De winkel ging er overigens voor het eerst open op de dag dat C&A definitief haar deuren sloot. Die speelgoedwinkel kreeg subsidie om te verhuizen van de Hoogstraat naar het Liesveld, dat onderdeel uitmaakt van het ‘kernwinkelgebied’. Het winkelgebied moet namelijk compacter worden, maar de leegstand blijft groeien; aanstaande zaterdag sluit ook de schoenwinkel van Van Haren definitief de deur en de kappers van Kapperazzi op het Veerplein gaan vanaf nu met z’n allen naar Spaland in Schiedam.

Bart Bikkers is desondanks een onverbeterlijke optimist en hij had daar nog kort geleden alle reden toe: de gemeenteraad stemde met een overgrote meerderheid in met de Gebiedsvisie Rivierzone en vier bestemmingsplannen die daar bij horen. Concreet: als het Rijk ook nog over de brug komt met een aangevraagde miljoenensubsidie dan worden er van de Koningin Wilhelminahaven tot en met het Unileverterrein de komende jaren zo’n 2500 nieuwe woningen gebouwd. En dat is natuurlijk fantastisch, maar je kunt er ook wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Veel woningen die in Vlaardingen gebouwd worden zijn namelijk onbetaalbaar voor veel jongeren die nu nog thuis zitten, al of niet studerend. En al die mensen die er wel komen wonen moeten nog maar afwachten of ze straks een levendige binnenstad aan zullen treffen. "We zijn met de grote vastgoedeigenaren in gesprek over hoe we gezamenlijk een plan van aanpak kunnen maken voor een betere binnenstad’’, aldus een optimistische wethouder Bikkers vandaag in een persverklaring.

Het praten over een levendige binnenstad vindt, ook met de grote vastgoedeigenaren, al jarenlang plaats. Daarnaast worden er miljoenen begroot, tal van bijeenkomsten belegd, lege etalages opgetuigd, en een stoet van ‘Hoogstraatmakers’, binnenstadsmanagers en transitiemanagers trekt voorbij. Afgezien daarvan zijn er nog ambtenaren die zich al of niet fulltime met het wel en wee van de binnenstad bezighouden, en ook die lijken besmet met het roze bril-virus: ‘problemen zijn uitdagingen en als we nou maar ons best blijven doen dan komt het wel goed’.

Wie zich in die visie herkent kan overigens nu solliciteren voor de vacature van Strategisch Projectleider Binnenstad. Dan mag je je bezig gaan houden met de herontwikkeling van het winkelgebied vanuit de doelstellingen van het 'Programma Levendige Binnenstad 2030'. De job wordt goed betaald, want het salaris varieert van zo’n €4500 tot bijna €6200. En als je een ‘holistische benadering’ hebt van de uitdagingen die op je wachten dan graag! Of je afgerekend wordt op resultaten staat er niet bij. Wij denken echter van niet.Gerelateerd