Hema in serieuze problemen

04-04-2020 Winkelen Redactie


SCHIEDAM - Dat de Hema in serieuze problemen verkeert blijkt eens te meer uit het feit dat over een schuldsanering wordt gesproken. Het Financieel Dagblad schrijft er vanmorgen over.

Marcel Boekhoorn, sinds eind 2018 volledig eigenaar van Hema, zegt eigen kapitaal in het bedrijf te willen stoppen. Dan moeten wel de bestaande schuldeisers een deel van hun tegoed kwijtschelden.

De Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij is overladen met schulden, een erfenis van de vorige eigenaar, Lion Capital. Bedrijven als deze durfinvesteerder zijn gewoon bedrijven die zij kopen te overladen met schulden, om daarmee een flink deel van de overname te bekostigen. Zo zou Ramphastos, het bedrijf waarmee Boekhoorn Hema kocht, voor half juni nog een schuld van van vijftig miljoen moeten aflossen.

De omdat van de Hema is de afgelopen weken met dertig procent gedaald, zo meldt RTL Z. Tenminste, voor de ruim vijfhonderd Nederlandse winkels. De buitenlandse zaken zijn gesloten. Tot voor de Coronacrisis kon de Hema het operationeel goed bolwerken en werd er ook in periodes winstgemaakt, als de rentebetalingen op de schuld buiten beschouwing worden gelaten. Die nekken het bedrijf; ze zouden jaarlijks meer dan vijftig miljoen euro bedragen.

Boekhoorn wil een faillissement voorkomen en heeft nu de schuldeisers gevraagd om sanering van de schuld. Uiteraard zou het deze financiers ook veel geld kosten als de Hema op de fles gaat.

De pandeigenaren van de Hema-filialen laten al een serieuze veer door de huur in april en mei drastisch te verlagen.

Een van de partners in Ramphastos zegt: "We verkeren in een giga-crisis, net als andere retailbedrijven’. Maar ik heb het grootste respect voor de manier waarop het management en het personeel van Hema hiermee omgaan."

De Hema heeft in Schiedam een vestiging in de Passage.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date