Intertoys failliet

21-02-2019 Winkelen Redactie


SCHIEDAM - Intertoys is failliet. De rechtbank sprak het failissement vanadaag uit. De winkels, ook die in Schiedam, blijven voorlopig open.

Eigenaar Alteri spreekt met verschillende gegadigden voor overname van de speelgoedformule. De 3200 medewerkers blijven vooralsnog aan het werk, maar voor hen is ontslag aangevraagd.

Intertoys vroeg vorige week surséance van betaling aan. De keten, een bundeling van Bart Smit en Intertoys, was lang eigendom van het Blokker-concern. Ruim een jaar geleden nam het Britse Alteri het bedrijf over.

Volgens Alteri kan Intertoys niet langer opboksen tegen de concurrentie van internetverkopers en stuntketens als Action en Kruidvat. De verkopen liepen in tien jaar tijd met vijftig procent terug.

Toch zouden verschillende partijen geïnteresseerd zijn in een doorstart. Dat zou ook goed nieuws zijn voor Blokker, dat na de verkoop aan de eigenaars van de panden waarin de winkels zijn gevestigd, een huurgarantie heeft afgegeven. Bij een doorstart kan de nieuwe eigenaar overigens kieskeurig zijn en alleen die winkels overnemen die interessant en rendabel zijn.

Intertoys kent ongeveer vierhonderd winkels. De honderd Belgische vallen buiten het faillissement maar staan ook in de verkoop. Van de Nederlandse winkels zijn er ongeveer honderd eigendom van zelfstandige franchisenemers. Ook deze winkels vallen niet onder het faillissement.Gerelateerd