Intertoys weer onder Blokkers-vleugels

08-09-2019 Winkelen Redactie

SCHIEDAM - Opnieuw verandert het bij Intertoys. Na eerdere wisselingen over het al dan niet sluiten van de Schiedamse speelgoedwinkel na verkoop van het bedrijf aan een Portugees speelgoedconcern, komt Intertoyw nu weer in Nederlanse handen.

Blokker, of beter nog de holding die eigenaar is van Hollands meest 'gewone' winkel, koopt de keten weer terug. In 2017 verkocht de Blokkergroep de winkels aan de Britse investeerder Alteri. Daarop ging Intertoys in februari van dit jaar failliet. Het Portugese Green Swan kocht delen van de boedel. Verschillende winkels werden gesloten, een lot dat ook de winkel in de Nieuwe Passage in eerste instantie beschoren was. Daarop kwam de nieuwe eigenaar terug en ging de zaak weer open, met een nieuw assortiment en een nieuwe inrichting.

Het moest in de zaken meer om 'beleving' gaan, zo was de inzet van Green Swan. Mirage, de Blokkerholding, zegt in een persbericht door te willen gaan met die strategie. Waarom het de Portugezen dan niet lukte om dit zelf uit te voeren, blijft vooralsnog in het midden.

Twee jaar terug had Intertoys, onder Blokker, nog vierhonderd eigen winkels en bijna honderddertig franchisefilialen. Nu zijn dat er nog respectievelijk 127 en tachtig. De kosten voor een sanering kan Blokker zich dus nu besparen, en dat scheelt een hoop geld. Ook Maxi Toys maakt deel uit van de koop. Eigenaar Michiel Witteveen van Blokker, die het familiebedrijf onlangs overnam, vindt de tijd geschikt voor de ‘fysieke’ speelgoedwinkels, naast het bestellen via internet. Klanten willen kunnen zien en aanraken wat ze willen kopen, zo is zijn overtuiging.

Intertoys en Maxi Toys (ook groot in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland) samen hebben een omzet van ongeveer vierhonderd miljoen euro en bieden werk aan een klein 2400 mensen.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd