Jeangu Macroon van Ronald: 'ultieme songfestivallekkernij'

22-05-2021 Winkelen Redactie


SCHIEDAM – Hij is er bijna doorheen, meldt Ronald Koorengevel zojuist. Zeshonderd Jeangu Macronen bakte hij, en ze vliegen de winkel uit. “De verkoop loopt lekker door, ik kreeg al belletjes uit Krimpen, Zoetermeer...”

Niet zo verwonderlijk: de middenstander uit de Groenelaan schopte het tot landelijke bekendheid nadat twee tv-programma’s vielen voor de macroon – en de creativiteit van de Schiedamse bakker.

Eerst stond Goedemorgen Nederland op de stoep. Donderdagochtend was het item te zien. Gisteravond volgde Hart van Nederland. Die doopte de trouvaille van Koorengevel om tot ‘de ultieme lekkernij voor het liedjesfestijn

De macroon bestaat uit een knapperige kokosbolletje, met een ‘kapsel’ van haverkoek, versierd met mini smarties. Die staan volgens Koorengevel symbool voor het kleurrijke Suriname, waar de roots van Jeangu liggen.

Tip: let op de ogen! Die zijn niet eetbaar. En nog een geheimpje onthulde Hart van Nederland: de bakker zelf zal vanavond eerder met een stukje kaas en een wijntje op tafel zitten dan met ‘de Jeangu’. “Ik ben niet zo’n fan van kokos.”

Het is niet de eerste keer dat de ondernemer achter Kasteel van Zuydt zich uitslooft met een speciale hap vanwege het songfestival. Drie jaar geleden kwam hij met de Waylon Hoed-koek. Het succes dat die lekkernij oogstte vroeg om een vervolg – het recept voor de Jeangu Marcroon lag dus al een jaartje klaar. Hoe hij tot de macroon kwam, wilde de verslaggever van Hart van Nederland weten. “Uit de dikke duim.”

Koorengevel kon niet bevroeden dat zijn initiatief zo’n bekijks en dus ook verkoop zou krijgen. “Ik kan ze daarom niet bijmaken: het deeg is op en de leverancier is vandaag dicht.” Daarom heeft het er alles van weg dat wie nu nog een Jeangu Macroon wil aanschaffen, het vanavond helaas zonder moet doen.

Zie hier het optreden van Koorengevel bij Goedemorgen Nederland (vanaf 7.50) en hier bij Hart van Nederland.Gerelateerd