Moederbedrijf Pearle en Eye Wish overgenomen

31-07-2019 Winkelen Redactie

De Eye Wishwinkel in Hof van Spaland

SCHIPHOL – Grandvision, het bedrijf achter de optiekketens Pearle, Solaris en Eye Wish, wordt overgenomen door Essilor Luxottica. Dat Frans-Italiaanse brillenbedrijf betaalt zo'n 5,5 miljard euro voor het aandelenbelang van 76,72 procent dat HAL heeft in Grandvision.

In Schiedam heeft Pearle een vestiging in de Nieuwe Passage; Eye Wishwinkels zijn er in het Hof van Spaland en op de Hoogstraat.

Essilor Luxottica betaalt 28 euro per aandeel, waarmee Grandvision ongeveer zeven miljard euro waard is. De overname moet nog worden goedgekeurd door de financiële autoriteiten. De twee partijen rekenen erop dat de afhandeling van de overname nog een, mogelijk twee jaar kan duren.

Wat voor gevolgen de overname heeft voor de Schiedamse en Nederlandse winkels is vooralsnog niet bekend.

Grandvision is met ruim 7200 winkels actief in 44 landen. Het bedrijf heeft 37.000 mensen in dienst en had vorig jaar een jaaromzet van 3,7 miljard euro. Een groot meerderheidsbelang werd dus gehouden door HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm.

Essilor Luxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro.Gerelateerd