Categorieën

Service

Oeps: Schiedam kent niet meer, maar minder winkels

Oeps: Schiedam kent niet meer, maar minder winkels
Winkelen

Oeps: Schiedam kent niet meer, maar minder winkels

  • Redactie
  • 10-05-2023
  • Winkelen
Oeps: Schiedam kent niet meer, maar minder winkels

We dachten een gezellige foto vanuit de Hoogstraat te hebben gevonden voor bij dit bericht. Toen belde Corrie van Eijk. Dat het nu net leek alsof zij het met haar fotozaak en cadeauwinkel niet had gered. "We gingen juist hartstikke goed! We zijn gestopt om van ons pensioen te gaan genieten." Dat lukt goed, maar op een dag als vandaag denkt Van Eijk met enige nostalgie terug aan de goeie tijden die zij jarenlang op de Hoogstraat meemaakte.


SCHIEDAM - Even door het stof, het kan niet anders. Eergisteren schreven we dat het aantal winkels in Schiedam in een jaar tijd met 1,6 procent was toegenomen. We baseerden ons voor de informatie op een ander journalistiek medium. Moet je niet doen, leert deze ervaring eens te meer. Want waar we de indruk wekten dat de groei zich in 2022 voordeed, was dat in realiteit in 2021. Vandaag blijkt de nuchtere realiteit uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert: het aantal winkels in Schiedam nam afgelopen jaar af.

De stad kende op 1 januari 2,5 procent minder winkels dan een jaar eerder. In heel Nederland kromp het winkelbestand met een kleine twee procent, met 1600 winkels naar 82.100 in totaal. “ Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de Coronapandemie”, zo stelt het CBS. In 2021 nam het aantal winkels nog toe tot 83.800. Dit lijkt een incidentele toename van het aantal fysieke winkels te zijn geweest. De nieuwste cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet.

En opmerkeljk: er zijn nu voor het eerst meer webwinkels, te weten 84.100, in Nederland dan winkels met een etalage en een voordeur en een dak, van glas en steen. Het totaal aantal webwinkels steeg, net als de afgelopen jaren. De toename was met 4,1 procent wel kleiner dan in de periode van sterke groei tijdens de pandemie.

Kledingwinkels zijn de meest voorkomende winkel (13.300). Toch daalde het aandeel kledingwinkels licht, tot 16,2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen met respectievelijk 6.500 en 6.400 vestigingen. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode (19.300) en huis- en tuinartikelen (15.300).

In 71,9 procent van de gemeenten daalt het aantal winkels. In de gemeente Baarle-Nassau steeg het aantal winkels relatief het sterkst, met 10,9 procent ten opzichte van het vorige jaar. De sterkste daling, met 17,0 procent, was in de buurgemeente Alphen-Chaam. In de twintig gemeenten met de meeste inwoners kan men dit jaar alleen in Zoetermeer en Arnhem meer winkels bezoeken dan vorig jaar. In de andere grote gemeenten daalde het aanbod. In Rotterdam bijvoorbeeld met 2,9 procent, in Amsterdam met twee procent. In Vlaardingen, opmerkelijk genoeg, gezien het vele gemopper aldaar, nam het aantal winkels minder dan gemiddeld af, namelijk met één procent. In Maassluis lijken de problemen serieus: min 4,6 procent aan winkels. In Delft net zo; daar liep het aantal filialen met vijf procent terug, in Pijnacker-Nootdorp met 5,9 procent.