Op de Dam hebben ze wat met elkaar

25-05-2019 Winkelen Redactie

Het nieuwe logo


SCHIEDAM – De bewoners en winkeliers van 'de oudste straat van Schiedam' hebben wat met elkaar. En ze maken er werk van om het onderling contact – en daarmee de Dam – verder te versterken.

Sinds enige tijd doen ze dat in de vorm van een straatteam, dat kort geleden een eigen logo kreeg. Dat beeldmerk werd afgelopen woensdag gepresenteerd aan 'de inwoners van de Dam' en ieder die geïnteresseerd is. Het was gezellig, een moment om elkaar beter te leren kennen en plannen te maken.

Piet Jongepier, zo ongeveer de nestor van de straat en als voormalig ondernemer in de verf- en interieurwinkel op de hoek, beschikkend over een goed overzicht van wat er in de straat passeert, formuleert drie doelstelling van het straatteam. “De saamhorigheid vergroten, ook in de verhouding wonen/ondernemen.” De Dam was altijd een straat met winkels en woningen, zoals er niet zo veel zijn in Schiedam. De detailhandel heeft het moeilijk en steeds meer winkels worden omgebouwd tot woningen, zoals recent het pand van kantoorinrichter Verhoeven en binnenkort dat van woninginrichter John van Zadel. Uiteraard hebben winkeliers en bewoners verschillende belangen. Maar het daar over hebben maakt dat ze in de regel goed verenigbaar blijken.

Bijvoorbeeld waar het gaat om de veiligheid in de straat, waar het nog wel eens een drukte wil zijn met busjes, vuilniswagens en bezorgingsverkeer voor de binnenstad, in een smalle straat met voetgangers en fietsers. “De gemeente willen we aansporen met maatregelen te komen om de veiligheid op ons woonerf te vergroten.” Daartoe wil het straatteam ludieke acties gaan houden, aldus Jongepier.

En als derde doel willen de betrokken Dam-bevolkers hun straat 'als product promoten'. Gewoon, omdat het er goed toeven is, voor bewoners en bezoekers en winkelend publiek. Jongepier zou graag zien dat ook andere delen van de binnenstad, buurten en straten, dat zouden gaan doen. Saamhorigheid, dat werkt immers overal goed.


Gerelateerd