Toen de ideeën gingen borrelen: Snack & Bar Zwart Nazareth

17-05-2020 Winkelen Redactie

Patrick Verbeek: experimenteren met nieuwe gerechten, ook in de nieuwe snackbar


SCHIEDAM – Hij had dik dertig werknemers thuiszitten en kreeg een ingeving: hij had het pand op de Hoogstraat nog. Daar begon Patrick Verbeek 32 jaar geleden Césant, toen als delicatessenzaak. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een cateraar met dus enkele tientallen mensen in dienst, die bijvoorbeeld de ruim zesduizend studenten en personeelsleden bedienen op de vestiging aan de G.J. de Jonghweg van de Hogeschool Rotterdam.

Dat werk ligt nu voor een groot deel stil. En zal ook niet een-twee-drie en zeker niet in volle omvang hervat worden (‘in het onderwijs verwacht men misschien maar twintig procent van de studenten tegelijk terug naar de instelling te laten gaan’). Maar het pand op de Hoogstraat was er. Het stond sinds anderhalf jaar leeg, nadat het laatstelijk had gediend als eethuis/snackbar. Tegen betrekkelijk bescheiden kosten kon het worden schoongemaakt, opgelapt, aangepast, opgeknapt. En nu is het Snack & Bar Zwart Nazareth.

Gisteren stonden voor het eerst de deuren open, nu ja, op een kier. Relaties kwamen even kijken hoe het eruit zag. Vandaag waren wederom werknemers in de weer om de apparatuur te leren kennen, en handigheid te krijgen. Het is even proefdraaien, aldus Verbeek, letterlijk proeven hoe het gaat, of het functioneert. Eten mag alleen worden meegenomen.

Op het menu staat een scala aan Zwart-Nazaretische gerechten: een ‘patatje Teerstoof’ (bereid met Ketel 1), een ‘IJzeren Juffrouw’ (‘dat was de pomp voor het naar binnen halen van het water in de jeneverindustrie’) een ‘Schoppen Heer’ (‘ja, tuurlijk zwart, maar gewoon een broodje bal’) en Kolenburgers. Het is een voortborduren op Verbeeks interesse in voeding, en ook in de ‘blauwe zones’, gebieden in de wereld waar mensen erg oud worden. “Zoals vier Griekse broers en zussen die allemaal boven de honderd zijn. Het blijkt dat zij een eenvoudig leven hebben gekend, met weinig vlees op het bord.” Hij probeert iets van die wijsheid in te brengen in de nieuwe gerechten die hij in zijn cateringbedrijf serveert. Dat ligt nu even stil, maar kan in Zwart Nazareth een vervolg vinden.

En het blijft natuurlijk een oer-Schiedamse naam die bij veel mensen herkenning oproept. Dat moet ook, want Verbeek ziet de snackbar niet als een pop-upfenomeen in moeilijke tijden. “Nee, het idee is gaan rijpen en steeds meer bij ons gaan leven.” De lol groeide, de ideeën. “Ik zie dit als iets blijvends.” Als de klant de zaak natuurlijk gaat weten te vinden. Maar met Bram Ladage en Moonlight als de twee dichtstbijzijnde ‘concurrenten’ is er volgens Verbeek ruimte voor zijn nieuwe onderneming.

De echte opening van Snack & Bar Zwart Nazareth is voorzien aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag.Bekijk de foto'sGerelateerd