Van elf naar twee kilo wekelijks afval

19-07-2017 Winkelen Redactie

Foto: Ron van Rossum

SCHIEDAM - 100-100-100 werd zeventig-honderd-tachtig. Ongeveer. Ruim zeventig Schiedamse huishoudens wisten honderd dagen lang zo'n tachig procent minder restafval te maken. De deelnemers en de organisatoren Irado en de gemeente Schiedam, zijn er enthousiast over. Het resultaat smaakt naar meer.

De zestig huishoudens wisten de fractie restafval in hun afval terug te brengen van gemiddeld elf kilo, naar twee kilo per week. Dat deden de 100-100-100-deelnemers onder meer door bij hun inkopen te kiezen voor minder verpakkingen. Natuurlijk leverde het scheiden van het afval veel 'actiewinst' op: papier, plastic, groente- en fruitresten, glas, textiel. Een extra afvalbakje op het aanrecht, een doos voor oud-papier onder de computertafel.

Een gemiddeld Nederlands huishouden gooit wekelijks zo'n negen kilo afval weg, dus echt als restfractie in de vuilcontainer of langs de straat. In Schiedam is dat elf kilo, reden voor de gemeente en Irado om de actie te beginnen. De liep van 3 april tot afgelopen week woensdag. In die honderd dagen werden de huishoudens begeleid door kenners en kregen zij opdrachten ter stimulering. Op 1 september wordt de actie feestelijk en leerzaam afgesloten.Gerelateerd