Zavor: opmerkelijke zaak in bijzonder pand

24-02-2018 Winkelen Redactie


SCHIEDAM – Zavor is open. En Schiedam weet al direct de weg naar de kleurrijke en warme koffiezaak op de Hoogstraat te vinden.

Zavor is getrokken in het Museumcafé, het pand op nummer 89/91 dat door Stadsherstel grondig is gerestaureerd nadat het lang in zeer slechte staat verkeerde. Volgens kenners gaat het om het oudste woonhuis van Schiedam. Het vormt de 'achterkant' van het Jenevermuseum op de Lange Haven en maakt middels een geopende steeg dat museum vanaf de Hoogstraat rechtstreeks toegankelijk. Schuin aan de overkant is voor de koffiedrinkers het stedelijk museum te zien.

Niet alleen het pand, ook Zavor zelf is een verhaal apart. Het is een initiatief van Peter Gründlehner en zijn vrouw Monica. Zij woonden lange tijd in Afrika en zijn daar ook nog altijd actief in een scala aan opbouwprojecten in met name Kenia. “Vier keer per jaar ben ik er zeker”, aldus de nieuwe Schiedamse ondernemer. Het paar organiseert in het Oost-Afrikaanse land boeren om te komen tot biologische landbouw, met onder meer de verbouw van koffie. Die koffie wordt op een 'fairtrade-manier' afgenomen – 'tegen 0,70 cent per kilo in plaats van 0,0017 cent', aldus Gründlehner – en hier in Europa op de markt gebracht.

De Gründlehners openden vijf jaar geleden in Enschede een Zavor-koffiehuis, onder het motto dat iedere verkochte kop koffie bijdraagt aan het lot van de inwoners van Oost-Afrika. Nu die zaak naar wens draait vonden zij het tijd hun bivak elders op te slaan; zo kwamen ze, als echte ondernemers met een maatschappelijk hart, naar Schiedam.

De loop zit er op de eerste dag van opening al direct in. Zeker van mensen die nieuwsgierig af zijn gekomen op molen De Walvisch, die voorzichtig zijn deuren heeft opengezet. Vandaag was Zavor al de 'hang-out' van de nieuwe bewoners van Park Entree, het nieuwbouwproject aan de Parkweg bestemd voor vijftigplussers, dat zich neerzet als 'woonbuurt', met gedeelde voorzieningen en mogelijkheden om collectief zaken te organiseren en delen. “We hebben een dag voor community-building”, aldus een deelnemer, die uitkijkt naar de dag dat hij de sleutel krijgt van zijn nieuwe woning in de buurt voor 'actieve senioren'.

Bekijk de foto'sGerelateerd