'Elena' is binnen

01-10-2020 Wonen Redactie

In Nieuwland gingen vorig jaar op initiatief van Woonplus 66 woningen van het gas af


SCHIEDAM - De Elena-subsidie is binnen. Schiedam kan samen met negen andere gemeenten in Zuid-Holland een Europese subsidie van € 2,7 miljoen verdelen. Het wordt ingezet voor het project Nieuwe Energie voor Groenoord.

Dit geld is bestemd om in totaal tien woonwijken in de gemeenten klaar te maken voor de energietransitie. Door de krachten te bundelen met de provincie Zuid-Holland konden de gemeenten  voldoen aan de voorwaarden van de EU. De provincie coördineert het project en betaalt de verplichte aanvulling tot 3 miljoen euro.

De Elena-subsidie ((European Local ENergy Assistance) wordt neergezet als een soort startmotor voor ‘het echte werk’, vooral bedoeld om drempels te slechten. Die moeten zorgen voor een impuls aan duurzame investeringen, zoals in isolatie, duurzame warmte en warmtenetten in de wijken. 

Gedeputeerde Berend Potjer zegt ‘heel blij’ te zijn met de subsidie en de samenwerking. “Het is een grote uitdaging om heel Zuid-Holland aan duurzame warmte te krijgen. Dat moet je samen doen.”

Els Sweeney-Bindels, hoofd van de EIB-vertegenwoordiging in Nederland ziet in de subsidieverlening een goed voorbeeld voor de manier waarop steeds meer Nederlandse gemeenten hun weg weten te vinden naar de verschillende Europese financieringsmogelijkheden, dan is Europa ineens toch niet zo ver weg.”

Zie ook dit artikel.Gerelateerd