'Fabriplein' gewild: nieuwe huurwoning met tuin!

27-02-2020 Wonen Redactie

Lisa en Stefan krijgen door Emile Klep de sleutel van hun woning uitgereikt

SCHIEDAM - Lisa en Stefan waren vanmorgen de eersten die hun nieuwe huurwoning in het complex rond het Fabriplein betreedden. Directeur Emile Klep van huisbaas Woonplus overhandigde hen de sleutels en hielp hen feestelijk hun stulpje in.

Lisa en Stefan vormen samen een van de veertien huishoudens die vandaag huurder werden van ook vandaag opgeleverde woningen in de Korlandstraat en de Gordonstraat. In totaal is het nieuwbouwproject 46 woningen groot; de oplevering van de overige 32 woningen volgt de komende weken.

Het jonge stel - hij 24, zij 28 jaar - woont al in Schiedam, en is al huurder van Woonplus. Ze wonen nu op de Gedempte Baansloot en zagen het maar wat zitten toen in december de intekening voor de woningen open werd gesteld. "Drie slaapkamers tegenover één, een nieuwbouwwoning met een tuin!", aldus Stefan, zelf afkomstig uit Zoetermeer.

Na die prettige opwinding over de nieuwe mogelijkheden die hen te wachten stonden, volgde al snel de teleurstelling. "We stonden nummer 125 op de lijst." Weg kansen, zo redeneerden de twee. Maar dat bleek toch anders te lopen: in januari volgde het bericht dat ze op een wachtrij stonden en een week of drie geleden hoorden ze dat ze serieus kandidaat waren. "Diegeen die voor ons voor deze woning in aanmerking kwam zag er van af, want die vond de woonkamer te klein." En zo stonden Lisa en Stefan vandaag voor hun nieuwe voordeur, met grote strik erop. De klussende vaders waren niet ver, de vrije dagen zijn opgenomen en over enkele weken hopen de twee te kunnen verhuizen. Een hele verbetering, zo verwachten de twee, nieuwsgierig naar hun nieuwe buren.

Die moesten even langer wachten op hun sleutel, maar kregen deze na de koffie met gebak toch successievelijk overhandigd. De meeste woningen van de veertien mogen 'nul-op-de-meterwoningen' worden genoemd: de zonnepanelen op het dak zorgen voor genoeg energie om de warmtepomp aan te sturen en voor de benodigde electriciteit. Sommige woningen hebben er te weinig, panelen, en halen het niet zonder inkoop van energie. Lisa en Stefan betalen Woonplus ongeveer 120 euro per maand als afbetaling van de investeringen, Energie Prestatie Vergoeding genaamd. Voor Woonplus een primeur, waarvoor het de samenwerkin met Factory Zero zocht.

Dat doet de buurvrouw die nog een paar weken moet wachten op haar woning, aan de overkant, al op het plein niet. Zij - met man en kindje komend vanaf de Troelstralaan - gaat wonen in een van de huizen op het plein, en die kregen vanwege de wens de oude sfeer en het oude aanzien van wat eens het 'Rooie Dorp' was, te doen herleven. Met een vergelijkbare hoogte van de woningen, een vergelijkbare belijning van de straat en met reliëfwerking in de bakstenen gevel. Daar pasten geen zonnepanelen op, zo was het oordeel van de stedebouwkundige. 27 Van de 46 woningen voldoen aan de nul-op-de-meternorm.

Die woningen zullen de komende weken worden opgeleverd. Vandaag nog werd er hard gewerkt aan de bestrating voor de woningen aan de noordkant van het plein; de woningen zelf zijn zo goed als gereed. Een vervelende sta-in-de-weg zijn de leidingen die aan de zuidkant van het plein werden aangetroffen, en niet bleken te liggen waar ze volgens de kaarten zouden moeten liggen. Overleg met Stedin in de afgelopen weken leidde niet tot een bevredigend resultaat. De straat bij de woningen ligt nog open, gemeente en Stedin steggelen naar verluidt nog over wat er moet gebeuren en wie betaalt. "Maar als we er niet uitkomen dan gaat de kuil dicht en betraten we", aldus Mona Rademaker, die voor Woonplus als projectmanager optreedt. Daarom zal het volgens haar een kwestie van weken worden dat de andere woningen beschkbaar komen. "We werken zo dat we wekelijks maar een beperkt aantal woningen opgeleverd willen krijgen, en die dan ook gelijk aan de huurders ter beschikking stellen."

De toewijzing aan die huurders gebeurt volgens directeur Klep met een duidelijke voorkeur voor het huisvesten van Schiedammers, 'zonder dat we daarin te ver gaan'. In regionaal verband zijn daarover ook verplichtende afspraken gemaakt. Ook de mensen op nummer 52 die vandaag de sleutel krijgen komen uit de stad, uit Nieuwland, van een woning op drie hoog. Van vijfhonderd naar 780 euro huur - inclusief de EPV, die extra kosten moet het gezin met drie jongere jongens ophoesten. Maar daar staat veel meer wooncomfort tegenover, en die tuin, ja, dat ziet een van de jongens wel heel erg zitten.

PS. De achternamen  van Lise en Stefan zijn om privacyredenen verwijderd.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date