'Huren vrije sector Schiedam dalen'

08-05-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM – De prijzen van huurwoningen in de vrije sector in Schiedam stijgen minder de pan uit dan die elders in het land. Tussen het eerste kwartaal van dit jaar en de eerste drie maanden van vorig jaar zijn de huren zelfs gedaald.

Dit stelt Pararius, een platform dat het aanbod van makelaars via internet toegankelijk en beschikbaar maakt voor huurders.

De huur per vierkante meter bedroeg in Schiedam tussen begin januari en eind maart gemiddeld 11,61 euro, aldus de Amsterdamse bemiddelaar. Een jaar geleden was dat 12,35 euro per meter.

Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2017 steeg de huurprijs wel. Die was in die periode gemiddeld 11,49 euro per meter.

Dit terwijl Pararius zijn cijfers publiceert onder de titel dat 'de huurprijzen van vrijesectorwoningen (vanaf 710 euro maandelijkse huur, red.) een opmars maken'. De huren bereiken in steeds meer steden recordhoogten, aldus de bemiddelaar. “Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van vrije sectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau ooit gemeten.”

Opvallend daarbij is dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt. In Leiden stegen de huren in een jaar tijd met 8,4 procent, in Nijmegen met 8,9 procent, in Enschede met 10.5 procent. Bont maakten de verhuurders (of huurders zelf) het in Tilburg, met een plus van 13,6 procent, Roosendaal (plus 14,1 procent) en Amersfoort (plus 15,4 procent). Ronduit wildwest is de situatie in Almere, waar de nieuwe huren 18,8 procent hoger lagen, in Apeldoorn (20,2 procent erbij) en in Zoetermeer, waar de grootste prijsstijging werd gemeten met 20,8 procent. Overigens ligt de gemiddelde huur in Zoetermeer met 11,50 euro nog altijd lager dan in Schiedam.

Daarentegen was de stijging in steden als Amsterdam (plus 2,2 procent), Delft en Eindhoven relatief beperkt.

Pararius schrijft deze ontwikkeling toe aan het feit dat de huren in populaire steden in de afgelopen jaren al zo veel zijn gestegen dat een grens van wat mensen willen en kunnen betalen, bereikt is. Zo werd in Amsterdam in het eerste kwartaal 22,48 euro per vierkante meter betaald, in Rotterdam 14,06 euro (plus 5,2 procent). Mensen gaan vanwege die hoge prijzen op zoek naar alternatieven, reden waarom bijvoorbeeld Almere en Zoetermeer zo populair zijn, als 'uitwijksteden' voor Amsterdam en Rotterdam/Den Haag.

De gemiddelde huur voor de woningen die Pararius op internet te koop aanbiedt steeg in het eerste kwartaal met 5,9 procent ten opzichte van 2017. Dat betekent dus dat huurders die voor het eerst een woning huren, dit percentage meer kwijt zijn dat de mensen die dat vorig jaar in januari, februari of maart deden.

De cijfers zijn volgens Pararius gebaseerd op 10.671 woningen die via de koppelaar werden verhuurd, afgelopen kwartaal. Mogelijk zit in dat toch statisch beperkte aantal de reden voor de daling van de huurprijs in Schiedam: in de eerste drie maanden van dit jaar werd de prijs samengsteld door 59 bemiddelde woningen, vorig jaar door 45 woningen.Gerelateerd