'Neem klachten over luchthaven serieus'

09-10-2019 Wonen Redactie


ROTTERDAM - Neem klachten van omwonenden van het Rotterdamse vliegveld serieuzer. Dat is de kern van de vragen die vijf partijen in de Rotterdamse raad stellen aan het college.

Het is immers moeilijk te verkopen dat zo veel mensen overlast ondervinden van de luchthaven, aldus Groen Links, PvdA, CDA, PvdD en D66. Bedenk bijvoorbeeld dat Transavia het aantal bestemmingen vanaf Rotterdam heeft uitgebreid. Meer nieuwe routes zijn op komst, zo stellen de vijf fracties. "Het geeft de bewoners van Hillegersberg-Schiebroek, Langsingerland en Schiedam, maar ook ver daarbuiten, een gevoel van machteloosheid",zegt Chantal Zeegers van D66 tegen Dagblad 010. "Er is wel een inspraakmogelijkheid, maar eigenlijk is dat een wassen neus."

Dit jaar zijn er al 34.000 klachten ingediend, tegen bijvoorbeeld zestienduizend in heel 2017. Is het stadsbestuur van de Maasstad wel op de hoogte van de zorgen die er pal buiten de gemeentegrenzen leven, zo vragen de vijf zich af. Zij willen er voor zorgen dat de Commissie Regionaal Overleg (CRO) het indienen van voorstellen voor hinderbeperkende maatregelen versoepelt en willen weten of de bewoners eigenlijk wel terugkoppeling van die voorstellen krijgen. Datzelfde geldt voor de klachten die worden ingediend via de Milieudienst Rijnmond.

De luchthaven (RTHA) begrijpt de bezorgdheid van de bewoners met betrekking tot hinder en wil in gesprek over verbeteringen. "We zijn niet doof voor de klachten van onze buren", zegt een woordvoerder tegen regionale omroep Rijnmond. "Maar we doen ook niets tegen de regels in en zoeken niet de grenzen van de vliegtijden op." 

Lijnvluchten vinden plaats tussen zeven uur 's ochtends en elf uur 's avonds. Het vliegveld blijft 's nachts open voor vliegtuigen die moeten uitwijken vanwege weersomstandigheden of technische problemen. Zakelijke vluchten tot twintig personen mogen de hele nacht doorvliegen; in augustus waren dat er 118. In juli waren er zestien en in augustus acht vliegtuigen die vanwege omstandigheden moesten uitwijken en 's nachts zijn geland op RTHA. Gerelateerd