'Parkeerplaatsen Havendijk mogen niet verdwijnen'

16-01-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De parkeerplaatsen op de Havendijk mogen niet verdwijnen. Dat is de strekking van het betoog van Mari Dingenouts, die vanavond inspreekt tijdens de speakerscorner van het Stadserf.

De gemeente is bezig met een plan voor herinrichting van de belangrijke verbindingsweg tussen Schiedam-West en zuid en Rotterdam. Die plannen kosten veertig parkeerplaatsen, aldus de bewoners, verenigd in de klankbordgroep namens welke Dingenouts het woord voert.

Naar de motieven voor het schrappen van de parkeerplaatsen blijft het voor de omwonenden gissen. "In 2014 kwam de eerste schets van de herinrichting van de Havendijk op tafel." Die was voor de participerende bewoners in de klankbordgroep onacceptabel. "Er kan niet meer geparkeerd worden langs de Havendijk! Er moest maar ruimte gevonden worden binnen de beschikbare ruimte rond de Havendijk. De Havendijk kan dan een veilig en rustig verkeersbeeld geven, vindt de gemeente met steeds andere argumenten. Het was al veilig, al dertig jaar! Gemeenteraad wat is nou de ware reden van de opheffing van de veertig parkeerplaatsen langs de Havendijk?"

De bewoners vragen zich af of het 'm zit in het nieuwe fietspad in twee richtingen aan de zuidzijde. "Waarom gaat de zogenaamde Hollandse Baan niet via de Jachthavenlaan en de aantrekkelijke Maasboulevard lopen? Of maak er een fietsstraat van! De bewoners van de Havendijk worden volstrekt onnodig opgescheept met een parkeerprobleem."

Dat is volgens de bewoners moeilijk op te lossen. Twee voorstellen die zij deden zijn door de verantwoordelijk wethouder Houtkamp en zijn ambtenaren 'van tafel zijn geveegd'. "Naar buiten toe wordt de indruk gewekt dat alles koek en ei is. Dat beeld klopt dus niet! Over participatie, communicatie en respect gesproken!"

Dingenouts stelt daarom, namens de bewoners van de Gorzen, de Havendijk en de BVSZ, dat de raad het college op moet dragen in gesprek te gaan met het bewonersplatform om de parkeerproblemen op te lossen. "Dan kan er eindelijk gewerkt worden aan de strijdige plannen voor de broodnodige herinrichting en kwaliteitsimpuls van de Havendijk, waaronder parkeerplaatsen langs de Havendijk, de fietspaden aan beide zijden, het niet onnodig kappen van bomen, belemmerende maatregelen voor het verkeer, het periodiek verrichten van lucht- en geluidmetingen."


Gerelateerd