40 Procent huizen zuid, west en oost gaat naar beroepskopers

09-09-2021 Wonen Redactie

Foto: archief


SCHIEDAM - In oost, west en zuid wordt zo'n veertig procent of meer van de woningen die van eigenaar veranderen, opgekocht door investeerders die er niet zelf gaan wonen. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster die RTV Rijnmond heeft geanalyseerd.

Daarmee lijken deze Schiedamse wijken op delen van Rotterdam. In Charlois gaat de helft van de verkochte huizen naar mensen die er vooral geld mee willen verdienen. In heel Rotterdam ging volgens de cijfers 38 procent van de verkochte woningen naar investereerders. Door de stijgende prijzen in de Maasstad dijt de koopzucht uit naar Schiedam. Het aantal woningen dat door niet-bewoners in Schiedam wordt opgekocht groeit jaar op jaar.

In Schiedam-Zuid ging volgens het Kadaster 42 procent van de woningen die vorig jaar van eigenaar veranderde naar investeerders. In west was dat 39 procent, in oost 46 procent. Ter vergelijk: in Woudhoek/Sveaparken was dat percentage veertien. Overigens gaat in  Groenoord/Kethel, dat in dit onderzoek is samengepakt, ook een kwart van de verkochte huizen naar 'beroeps'.

Volgens RTV Rijnmond heeft het beleid van de gemeente Schiedam, dat met een huisvestingsverordening paal en perk wilde stellen aan het opsplitsen van woningen (zie hier), weinig effect. Het verkameren van woningen zorgt volgens de regionale omroep voor veel overlast en stijgende prijzen (zie ook dit artikel).


Gerelateerd