Categorieën

Service

Afvalpas blijkt eenvoudig na te maken

Afvalpas blijkt eenvoudig na te maken
Wonen

Afvalpas blijkt eenvoudig na te maken

  • Redactie
  • 20-05-2021
  • Wonen

SCHIEDAM - Veel Vlaardingers hadden flink kritiek op de invoering van de afvalpas in hun stad. Sinds 1 februari hebben ook onze westerburen zo'n elektronisch kaartje nodig om hun huishoudelijk afval kwijt te kunnen.

Sindsdien heeft de stad nog meer te maken met het naast de containers plaatsen van afval. Misschien dat daar een eind aan komt dankzij het werk van onze collega's van Vlaardingen24. Zij signaleerden dat de pas eenvoudig 'na te maken' is en beproefden het procedé. Zie het filmpje hierboven. Een kind kan de was doen, en het vuilnis voortaan wegbrengen. Het lijkt wel zeker dat behalve volle containers ook het niet hebben van een pasje reden is voor bijplaatsen.

Irado reageert bij monde van een woordvoerster verrast. "Voor ons is dat nieuw, we wisten niet dat dat kon. We gaan zeker contact opnemen met onze leverancier om te kijken of en hoe we de afvalpas beter kunnen beveiligen. We denken dat hier wel sprake is van fraude, maar in ieder geval bedankt dat jullie dit onder onze aandacht hebben gebracht.’’

Het makkelijk kunnen kopiëren van de afvalpas betekent dat mensen die niet te goeder trouw van hun afval af willen dit eenvoudiger kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die voor het kwijt kunnen van hun overschotten moeten betalen. Al langer is her en der in Nederland bekend dat de afvalpas niet waterdicht beveiligd is tegen vermeningvuldigen.