Afvalstoffenheffing stijgt in Schiedam fors minder dan gemiddeld

13-12-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De afvalstoffenheffing stijgt in Schiedam aanzienlijk minder dan gemiddeld in Nederland.

De Vereniging Eigen Huis becijfert de verhoging van de heffing komend jaar gemiddeld rond de 7,5 procent uitkomt. De belangenbehartiger hield een 'representatieve' proef onder 112 gemeenten om tot dit percentage te komen.

In Schiedam gaat de afvalstoffenheffing 4,4 procent omhoog, van 299,28 naar 312,50 euro voor alleenstaanden en van 353,46 naar 369,07 euro voor meerpersoonshuishoudens. De gemeente Schiedam krijgt dit jaar uit afvalstoffenheffing naar verwachting een bedrag binnen van 11,7 miljoen euro. Dat bedrag groeit naar 12,4 miljoen euro volgend jaar.

In de steekproef van VEH melden 35 gemeenten komend jaar de afvalstoffenheffing meer dan tien procent omhoog te schroeven. Uitschieters zijn de gemeenten Oss met een ruim 38 procent hogere heffing, gevolgd door Urk en Bunschoten met een heffing die dertig procent of meer stijgt. Als belangrijkste oorzaak van de verhogingen noemt VEH de verhoogde afvalstoffenbelasting voor het storten en verbranden van afval. "In 2019 ging deze belasting van 13 euro naar 31 euro per ton afval."

Wethouder Duncan Ruseler becijferde namens het college dat de afvalstoffenheffing 91 procent van de kosten van afvalverwerking dekt.

Maar hoe dan te begrijpen dat er ook elf gemeenten zijn waar de heffing daalt? Arnhem (min 20 procent) en Midden-Drenthe (min 12,6 procen) maken het voor hun inwoners komend jaar fors goedkoper.

Dit jaar betaalden Nederlandse huishoudens gemiddeld 9,5 procent meer aan afvalstoffenheffing.Gerelateerd