Categorieën

Service

AVR mag Amsterdamse afvalcentrale niet overnemen

AVR mag Amsterdamse afvalcentrale niet overnemen
Wonen

AVR mag Amsterdamse afvalcentrale niet overnemen

  • Redactie
  • 23-05-2023
  • Wonen
AVR mag Amsterdamse afvalcentrale niet overnemen

Kerncijfers van de AVR uit het jaarbericht 2022


SCHIEDAM - De Afvalverwerking Rijnmond (AVR) mag zijn Amsterdamse evenknie AEB (Afval Energie Bedrijf) niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt beslist.

De toezichthouder vreest dat de kosten van afvalverwerking in het name het westen van Nederland aanzienlijk zouden stijgen door het samengaan. Die zou een te machtig bedrijf opleveren, zo stelt de ACM.

AVR en AEB zouden samen veruit het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Nederland worden. De verwerkingscapaciteit van de twee partijen samen is ruim twee keer zo groot als de nummer twee, Attero. Samen zouden de partijen voor huishoudelijk afval in het westen van Nederland een marktaandeel van meer dan zestig procent krijgen. Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Er zijn onvoldoende alternatieven voor de combinatie AVR/AEB in het westen van Nederland, en het kost meer geld om het huisvuil naar verder weggelegen afvalverwerkers te vervoeren. De combinatie AVR/AEB zou daarom de prijzen voor de verwerking van huisvuil kunnen verhogen. Voor mensen in die gemeenten stijgt dan de afvalstoffenheffing." Concurrentie in deze markt houdt de prijzen scherp, aldus Snoep.

AVR en AEB reageren teleurgesteld. Zij stellen ervan overtuigd te zijn dat de beoogde overname niet tot mededingingsrechtelijke bezwaren leidt. AVR beraadt zich dan ook op eventuele juridische vervolgstappen. "Dit zal echter niet meer van invloed zijn op de beoogde overname van AEB. Deze is met het besluit van de ACM van de baan", aldus de AVR in een toelichting.

Yves Luca, directeur van AVR: “De kans op een innovatieve en unieke samenwerking is nu van de baan. En dat is bijzonder teleurstellend. Iedereen maakt afval en dat moet opgeruimd worden. Wij hebben alles in huis om ogenschijnlijk waardeloos afval om te zetten in iets heel waardevols. Zo zorgen wij ervoor dat 98 procent van het restafval wordt hergebruikt. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van duizenden huishoudens. Daar zitten tientallen jaren van continu verbeteren en ontwikkelen in. Die kennis hadden wij graag ingezet in Amsterdam om het restafval op een veilige manier te verwerken en te hergebruiken.”

De ACM stelt dat duurzaamheidsmaatregelen, zoals scheidingsinstallaties of CO2-afvang, ook zonder overname sowieso moeten worden uitgevoerd. 

AVR is sinds 2013 eigendom van het Cheung Kongconcern uit Hong Kong. AEB Holding N.V. is nu nog in handen van de gemeente Amsterdam. In 2021 besloot de gemeente om AEB te privatiseren. Er waren verschillende bedrijven geïnteresseerd. De hoofdstad koos voor het bod van AVR.

De warmte van de AVR is een van de bronnen die het warmtenet van Eneco voor verwarming van de Groenoordse woningen moet gaan voeden.