Categorieën

Service

AWP wil hogere kosten voor grootverbruikers water

AWP wil hogere kosten voor grootverbruikers water
Wonen

AWP wil hogere kosten voor grootverbruikers water

  • Redactie
  • 02-08-2022
  • Wonen
AWP wil hogere kosten voor grootverbruikers water

SCHIEDAM - De Algemene Waterpartij (AWP), een van de fracties in het Hoogheemraadschap Delfland, roept op de kosten van zuiveringsheffing te koppelen aan het verbruik. Grootverbruikers gaan dan naar rato meer betalen, mensen die zuinig zijn met water juist minder.

"Drinkwater is nu gewoon te goedkoop om zuinig mee te doen", zo stelt de AWP. Terwijl wel steeds duidelijker wordt dat water voor consumptie schaars wordt. Zo kwamen onlangs de drinkwaterbedrijven met de mededeling dat er in de toekomst een tekort aan drinkwater in Limburg, Brabant, Zuid-Holland en Zeeland dreigt. De AWP zegt te willen bevorderen dat burgers en bedrijven zuiniger gaan doen met drinkwater. 

De fractie pleit voor het invoeren van een zogenaamd waterspoor, waarbij burgers en bedrijven de zuiveringsheffing van het waterschap betalen op basis van hun eigen drinkwaterverbruik. “En dan ook geen korting voor grootverbruikers, zoals nu nog het geval is”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP in Delfland. “Voor huishoudens met een gemiddeld drinkwaterverbruik verandert er in principe niets, maar waterverspillers passen nu misschien toch hun gedrag aan.”

Hij legt zijn voorstel uit met een rekenvoorbeeld. Het gaat dus niet om de kosten die worden betaald aan de drinkwaterleverancier, in Schiedam Evides, maar om de zuiveringsheffing van Delfland. "Een huishouden van twee-of-meer personen betaalt nu al een vaste heffing van ca. 270 euro zuiveringsheffing in Delfland. Een huishouden verbruikt 120-140 kuub per jaar. Stel voor dit rekenvoorbeeld het gemiddelde verbruik op 135 kuub. De toeslag op het drinkwaterverbruik is dan 270 / 135 = 2 euro per kuub, boven op de normale drinkwaterprijs van ca. 1 euro per kuub. Een huishouden dat per jaar 20 kuub meer verbruikt dan gemiddeld (dus 155 kuub), betaalt dus 20 x 2 = 40 euro extra aan zuiveringsheffing. En omgekeerd, een huishouden dat 20 kuub minder verbruikt (dus 115 kuub), betaalt 40 euro minder."

De AWP vindt dit ook eerlijker voor kleine huishoudens, die nu evenveel zuiveringsheffing moeten betalen als grote huishoudens. "Maar het allerbelangrijkste is dat het zo ‘lonend’ wordt om zuiniger om te gaan met leidingwater. Door bijvoorbeeld de tuin te sproeien vanuit een regenton, of door korter te douchen."