Belangrijke bouwer Van Wijnen in handen van HAL

06-06-2020 Wonen Redactie

Van Wijnen legt de laatste hand aan de woningen op het terrein van de voormalige brandweerkazerne


SCHIEDAM – HAL Investments neemt bouwbedrijf Van Wijnen over.

Van Wijnen is een belangrijke bouwer in Schiedam. Zo is het bouwbedrijf, met hoofdkantoor in Baarn, onder meer de partij die de transformatie van het Dirkzwagerterrein vorm moet geven en werkt het momenteel aan de afronding van de bouw van negentien woningen op het terrein van de voormalige brandweerkazerne. Van Wijnen gaat in opdracht van Woonplus ook de 238 woningen in de nieuwe Schiedamse ontwikkeling Parkweg-Midden neerzetten.

HAL Investments is een voor Nederland zeer belangrijke investeerder, voortgekomen uit de Holland Amerika Line, ook al werd die naamgevende rederij in 1989 verkocht. Een meerderheidsaandeel van het bedrijf is in handen van de Rotterdamse familie Van der Vorm, die daarmee volgens Quote de op een na rijkste familie van Nederland is. HAL is genoteerd op de Amsterdamse beurs en heeft een hoofdkantoor aan het Weena.

HAL neemt alle aandelen Van Wijnen over van de huidige eigenaren. Dat zijn grootaandeelhouder Klaas de Leeuw (57 procent) en de Rabobank, dat sinds 2014 voor 43 procent aandeelhouder is. De afronding van de transactie is nog onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties, zoals goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

Van Wijnen noemt zichzelf een ‘oer-Nederlands bouwconcern’ actief in gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, woningbouw, renovatie en transformatie en vastgoedbeheer. Het concern werkt zowel in de woningbouw als de bouw van kantoren en andere gebruikspanden, in de zorg, het onderwijs en recreatie. Het kondigde eerder aan flink te willen investeren in digitalisering en fabrieken. Om woningen tegen betaalbare kosten te kunnen bouwen legt Van Wijnen zich toe op een vergaand gedigitaliseerde en gerobotiseerde productiewijze. Grote delen van de bouw worden in eigen ‘fabrieken’ gedaan. “Het gaat in het bijzonder om woningen voor bewoners in het sociale en middeldure huur- en koopsegment met als doel om deze goedkoper en sneller te produceren zonder in te leveren op wooncomfort”, aldus het bedrijf in de aankondiging van de overname.

Het bedrijf kent een lang en rijk bouwverleden. Hoewel de oprichting van ‘De Timmerwinkel’ van Paulus Adrianus van Wijnen in 1907 in Dordrecht als het officiële startmoment van Van Wijnen geldt, liggen de wortels van de onderneming regionaal op 24 plekken in het land. Dat komt doordat verschillende bedrijven in de loop der jaren onder de vlag van Van Wijnen zijn samengekomen.

Het bedrijf telt momenteel meer dan achttienhonderd medewerkers, en is werkzaam vanuit 24 vestigingen verspreid over het hele land. Met een omzet van € 962 miljoen afgelopen jaar staat Van Wijnen op plaats 9 in de Cobouw50, de ranglijst van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland.

Directievoorzitter Wino de Jong van Van Wijnen stopt per 1 augustus bij het bedrijf; hij wordt opgevolgd door Peter Hutten, al lid van de directie van het bouwbedrijf.

Volgens een mededeling van Van Wijnen zijn de huidige aandeelhouders van het bedrijf op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar; daarbij zou ‘veel belangstelling’ voor het bedrijf zijn gebleken.

Belangrijk voordeel van HAL is volgens Van Wijnen dat het ‘de unieke organisatiestructuur’ in stand gaat houden en dat de landelijke dekking en schaal gewaarborgd blijven met de overname.

HAL stelt blij te zijn dat Van Wijnen deel gaat uitmaken van haar investeringsportefeuille. Daarin zijn al investeringen opgenomen in bedrijven als Boskalis, Vopak, SBM Offshore, GrandVision, Coolblue, Broadview (het moederbedrijf van onder andere Trespa, Arpa en Formica) en Timber and Buildings Supplies Holland (het moederbedrijf van Jongeneel en PontMeyer).

“Met Van Wijnen heeft HAL een gezond en toekomstbestendig bedrijf overgenomen met fors groeipotentieel, een uitstekende visie op duurzaam, circulair bouwen en met aantoonbare resultaten op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid”, aldus het persbericht.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date