Beursbrug nieuw uitgelicht

10-12-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De Beursbrug staat in het gedempte licht. Of eigenlijk, de sluis eronder is opnieuw uitgelicht.

Doel is de kolk, met zijn historische ornamenten, beter zichtbaar te maken, ook in de avond. Daar is het licht vooral naar onder gericht.

De aanlichting van de bruggen en bijvoorbeeld ook de steigers betreft de laatste onderdelen van het project Lange Haven Plus. Volgens een woordvoerster van de gemeente was het duidelijk dat 'een aanlichting van de bruggen, zeker in de wintermaanden, kwaliteit toevoegt in de beleving van de Lange Haven in de avonduren'. "Licht kan immers bijzondere plekken accentueren."

De bruggen hadden voor het renovatieproject van de gracht een contourverlichting met lichtslangen, die zijn verwijderd. "Ze brachten schade aan aan de monumentale bruggen."

Atelier Lek kreeg van de gemeente Schiedam de opdracht een goed lichtplan te maken voor de openbare verlichting, maar ook een ontwerp te leveren voor aanvullende aanlichting van bijzondere plekken. "Dit betreft de Havenkerk als centraal accent, de bruggen en de steigers. Enkele jaren geleden is een proefopstelling gemaakt om de buurt te kunnen laten zien wat de impact van aanlichting zou zijn", aldus de zegsvrouw. "Men was erg enthousiast."

Er is nu niet gekozen voor een contourverlichting, maar voor een meer subtiele vorm van aanlichting, waarbij kenmerkende onderdelen worden beschenen. "Het is niet de bedoeling om de bruggen vol in het licht te zetten, de avondbeleving is een andere dan de dagbeleving. De monumentale lichtmasten bij de Beursbrug en de Appelmarktbrug moeten hun werking blijven behouden." De aanlichting is met name bedoeld voor de beleving vanaf de kades, zo stelt ze. Voor de Beursbrug is dat de beleving vanaf de brug.

"De kosten voor het aanlichten zijn onderdeel van de totale opgave Lange Haven Plus."Gerelateerd