De bontepaal

07-06-2020 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Het is allemaal mooi en aardig met die lockdown, maar je wordt er zo stijf van als een plank. Zeker als je op leeftijd komt. Wie niet regelmatig aan de wandel gaat, vindt zich voor hij het weet achter een rollator terug. Daarom besloot ik afgelopen week naar Delft te wandelen en dan de trein terug te nemen. Niet op een overdreven wijze natuurlijk. We namen eerst lijn 21 naar het eindpunt Woudhoek. Van daaruit ben je in een kwartier of vijf aan de rand van Delft, waar tramlijn 1 van de HTM stopt. Zo is het net niet te veel van het goede. Bovendien kon ik nu mijn lief een bijzonderheid laten zien: de bontepaal.

Dat is een bekende plek in Noord-Kethel, daar waar de Harreweg overgaat in de Abtswoude. Dit punt werd gemarkeerd door een eenzame hardstenen zuil van respectabele leeftijd. Ooit kwamen op die plek als ik mij niet vergis de grenzen samen van Vlaardinger Ambacht, Kethel en Spaland en Hof van Delft, allemaal vergeten gemeentes. Waar komt de naam bontepaal vandaan? Er is wel eens gespeculeerd over beschilderingen maar daar is niets van aan. Bontepaal is gewoon een oude benaming voor een grenspaal tussen verschillende ambachten, oude bestuurseenheden uit de middeleeuwen en de tijd van de Republiek.

Tegenwoordig markeert de bontepaal de grens tussen Schiedam en Midden-Delfland, wist ik. Het is mooi als je een tussendoel hebt op zo’n wandeling. Alleen de bontepaal dook niet op. Hij is weg, verdwenen, foetsie, zo keek het wel. In 2004, zo bleek uit een rondtocht op het internet, stond hij er nog, maar op een gegeven moment is hij verdwenen. Wel heeft op die plek nog een tijd een patatzaak gestaan met de naam Bontepaal.

Het is toch krankzinnig dat zo’ n minimonument zomaar van het toneel kan verdwijnen. Kijk hier is hij te zien op een oude tekening van Jaap de Raat.

Dacht ik allemaal. Moest er geen actie komen om een replica te plaatsen. Toen las ik op Facebook een opmerking van Reinard Maarleveld van de Historische Vereniging Schiedam. Hij had het over een terreintje waar vroeger een patatzaak was. Ik besloot de wandeling nog een keer te maken, maar nu in de vroege ochtend en achter mijn bureau gezeten. Met het onvolprezen Google Streetview. Verrek, daar stond de bontepaal, nog net niet achter een bestelwagen verscholen. Het is inderdaad een bescheiden monument. Toch slordig om er zo overheen te kijken. Mensen, ga wandelen of fietsen. Ga naar het kleinste monument van Schiedam en Midden-Delfland kijken. Spoor de bontepaal op. Wees precies. Je kijkt er zo over heen. Hier prijkt hij op Google. Zie ook de foto hierboven.Gerelateerd