Categorieën

Service

De gemeente gaf me een mooi verjaardagscadeau

De gemeente gaf me een mooi verjaardagscadeau
Wonen

De gemeente gaf me een mooi verjaardagscadeau

  • Han van der Horst
  • 28-05-2023
  • Wonen
De gemeente gaf me een mooi verjaardagscadeau

COLUMN - De afvalpas staat ter discussie. De gemeente gaat een onderzoek doen naar het nut van deze belemmering om het vuilnis op de juiste manier aan te bieden. Dit is onderdeel van een groot aantal maatregelen om tot een schoon straatbeeld te komen. De ergernis des volks – zo meent de gemeente – heeft vooral te maken met het zogenaamde bijplaatsen: mensen zetten de vuilniszak naast en niet in de container. Ook lozen ze daar hun grof vuil omdat ze geen zin hebben dat helemaal naar de Irado te brengen. Ze maken ook liever geen afspraak over het ophalen voor de deur want dat is aan allerlei voorwaarden en maxima gebonden. 

Je vindt op straat nog steeds allerhande meubilair en apparatuur. Ik wil iets bekennen: ik heb daar regelmatig mijn voordeel mee gedaan. Gevonden nachtkastjes en tafeltjes heb ik bij elkaar gevoegd, zodat er een boekenkast ontstond. In mijn slaapkamer prijkt een DVD-recorder die door iemand anders aan de openbare weg was prijsgegeven. Het valt mij op dat de kwaliteit van het grof vuil de laatste tijd afneemt. Dat komt – denk ik – omdat heden ten dage mensen er als de kippen bij zijn om te zien of er niets bruikbaars tussen al die weggegooide spullen en meubels zit. 

Ik denk dat drie dingen enorm zouden helpen om de stad schoner te krijgen. 

1. Maak het gemakkelijker grof vuil op te laten halen. Stel geen maximum vast en sta de mensen toe hun spullen laten we zeggen zestien of twintig voor de wagen van de Irado komt, op straat te zetten. Dan zullen er heel wat scharrelaars verschijnen die bruikbare zaken voor zichzelf meenemen, maar daar is niets tegen. Het gaat er tenslotte om dat het spul van straat verdwijnt. De rest wordt vervolgens door de Irado verwijderd. Nu wordt groot vuil vaak stiekem op straat gezet. Dan blijft het nog langer staan. 

2. Houd op met die krankzinnige afvalpassen. Ze zijn nergens goed voor. Ze geven burgers maar toegang tot één enkele container. Er wonen in Schiedam de nodige mensen die hier niet ingeschreven staan om welke reden dan ook. Die krijgen geen afvalpas maar produceren wel vuilnis. Nu kun je natuurlijk zeggen: die lui horen hier ook niet maar ze blijven wel en dus vind je hun afval op straat. Die consequentie moet je dan trekken. Zorg dat mensen zich zo gemakkelijk mogelijk op de gewenste wijze van hun afval kunnen ontdoen. Dat is het enige criterium voor een beleid dat moet leiden tot een schone(re) stad. 

3. Zet een alarm in alle containers dat de Irado waarschuwt, als ze vol dreigen te raken. Dan kunnen ze tijdig worden geleegd.

Ik moest wel lachen om de ambtelijke term voor Schiedammers die hun vuilniszakken naast de container zetten. Die heten nulstorters. 

Het afschaffen van de toegangspassen is de belangrijkste maatregel. Daar hoef je echt niet lang over na te denken. 

Het bericht over de nieuwe aanpak is gepubliceerd op 19 mei. Dan ben ik jarig. De gemeente heeft me een mooi cadeau gegeven. 

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →