De jaren twintig

29-12-2019 Wonen Han van der Horst


COLUMN - De komende dagen gaan we elkaar 'gelukkig nieuwjaar' wensen tot we erbij neervallen. Dan vergeten we dat we niet zomaar een jaarwisseling meemaken. Deze week begint alweer het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. We gaan de jaren twintig in. Er zijn nu al de nodige jongvolwassen Schiedammers die de twintigste eeuw niet beleefd hebben. Zij zijn echt kinderen van de nieuwe tijd.

Eigenlijk zouden we elkaar een goed decennium toe moeten wensen. 'Fijne jaren twintig. Ik houd van je'.

Voor Schiedam heeft dit nieuwe tijdperk een bijzondere betekenis. Precies op de helft viert onze stad zijn zevenhonderdvijftigjarig bestaan. Althans, wij herdenken dan dat vrouw Aleida stadsdrechten gaf en daarmee een vorm van zelfbestuur dat wij tot op de huidige dag hebben weten te handhaven. En dat wij ook zullen handhaven, want het is toch moeilijk voorstelbaar dat wij de weg van Weesp opgaan, dat zich laat annexeren door de grote buurman Amsterdam.

Het gaat weer beter met onze stad. Er is dus alle reden om dat zevenhonderdvijftigjarig bestaan op een originele en treffende wijze te vieren. Zo dat heel Nederland op ons let. Dat is geen sinecure. En het is gauwer 2025 dan je denkt.

Nu al zijn er initiatieven gaande voor de viering van ons grote jubileum. Dat is echt niet te vroeg. Integendeel.

Ik wens U allemaal een fijn decennium toe en dat we met zijn allen maar een prachtige jubileumviering voor elkaar mogen boksen!Gerelateerd