De soos is weer open

15-07-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM – Het werd een hele feestelijke opening van het nieuwe onderkomen van Soos Blauwhuis en Schiespoor aan het Spinhuispad.

Het bestuur van de 'ouderensoos' onder leiding van Andre van Riel en Cor Heukels die hem vanaf 1 augustus opvolgt werd aan alle kanten bedankt. Burgemeester Cor Lamers voorop. “Wat is er hard gewerkt!” “Wat is het mooi geworden!” Wat is het gezellig en druk. Waren het tweehonderd mensen, of driehonderd?

Twee jaar is er naar dit moment toegewerkt. Op zoek naar een nieuwe ruimte, toen 'het Spinhuispad' zich aandiende onderhandelen met beheerder Vivo Wonen over de huurprijs – 'we hebben van de oorspronkelijke prijs van zestigduizend euro de helft af gekregen' – zorgen voor het bruikbaar maken van de ruimte – er was bijvoorbeeld sprake van forse lekkages – en de aankleding – met kleuradvies van Tanja van Sijp, wat leidde tot een spannende aankleding van citroengroen, een soort turqoise en een grijsgroenblauw. En bovenal moest er voor gezorgd worden dat al dat moois betaalbaar is. In totaal was er zo'n 200.000 euro mee gemoeid; dankzij de aangeroepen fondsen lukte ook dat.

De vijf biljarts (te gebruiken daar vier verenigingen, een vijfde maakte de overstap naar de Margriethal) vormen een belangrijk onderdeel van het nieuwe thuishonk van de duizend – 'we waren even gezakt, maar we hebben weer duizend leden' (met de aantekening dat ook de leden van Schiespoor nu lid zijn geworden van Blauwhuis) – soos-leden. Net als de lees- en ontmoettafel en de bar. Dagelijks zal Soos Blauwhuis zijn, ook op de belangrijke en vaak eenzame zondag. De burgemeester en wethouder Patricia van Aaken luidden op deze zondag de bel, op een gelukkige toekomst. Zij staken meer dan symbolisch een handje uit: de gemeente zorgt met een subsidie van 35.000 euro jaarlijks voor het mogelijk maken van de exploitatie van Soos Blauwhuis in de komende jaren.

Bekijk de foto'sGerelateerd