Delftse studenten in Schiedamse woningen

04-03-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De gemeenten Schiedam en Delft werken samen om een deel van het tekort aan studentenhuisvesting op te lossen. 450 Studentenwoningen op Schieveste zijn daarbij een belangrijk middel.

De woningen voor studenten verrijzen op Schieveste. Daar zouden onder de drieduizend woningen die Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) wil gaan bouwen, tenminste 450 woonplekken voor studenten moeten komen. Deze maken deel uit van de complexen die OCS als eerste wil realiseren.

De twee steden zien grote kansen voor het huisvesten van Delftse studenten in Schiedam. Vanaf station Schiedam-Centrum, op twee keer rollen vanuit bed, is het met de trein zes minuten naar Delft-Campus, voorheen Delft-Zuid. 

De wethouders Karin Schrederhof (Delft) en Fahid Minhas (Schiedam) tekenden vandaag een overeenkomst over de studentenhuisvesting. Schiedam zegt erin toe zich maximaal in te spannen om 450 studentenwoningen mogelijk te maken binnen het bestemmingsplan Schieveste. Delft zal op zijn beurt zijn netwerk inzetten voor het mogelijk maken van bijvoorbeeld leer- en/of studeerplekken voor studenten.

“Schiedam en Delft bieden hiermee een permanente oplossing voor de vraag naar woningen voor studenten", aldus Minhas. "Wij halen een nieuwe doelgroep binnen die gebruikmaakt van de middenstand en de voorzieningen in de stad en die daarmee een bijdrage levert aan de levendigheid in de stad. Bovendien kunnen we deze hoogopgeleide groep aan de stad binden. Er zijn voor hen op onze innovatieve bedrijventerreinen ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder en in de havens genoeg banen.”

Wethouder Karin Schrederhof: “Delft is een studentenstad en de verwachting is dat de groei van het aantal studenten de komende jaren zal doorzetten. Om de druk op de woningmarkt te reguleren kijken we verder dan alleen naar de gemeente Delft. De huisvesting van studenten biedt namelijk ook kansen voor een versterking van de regio. Het bouwen van studentenwoningen in Schiedam is hier een goed voorbeeld van.”

Aan deze bestuursovereenkomst zijn geen financiële consequenties verbonden, zo meldt de gemeente in een bericht. Ontwikkelaar OCS maakt verdere afspraken met partijen op het gebied van studentenhuisvesting. De gemeente Schiedam verwacht dat het ontwerpbestemmingsplan voor Schieveste na de zomer ter inzage zal liggen, zodat de gemeenteraad dit begin 2021 kan vaststellen. OCS gaat de komende periode gebruiken om fase 1 van het bouwplan uit te werken; de studentenwoningen maken daar deel van uit.Gerelateerd