Die bikkels van Boskalis voeren een opera aan de Schie op

21-02-2016 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Na een lange wachttijd is dan eindelijk aan de Lange Haven het herstel van de kademuren begonnen. Als alles goed gaat, kunnen wij volgend jaar weeer genieten van de Brandersvaart, die optocht te water van feestelijk opgebouwde schepen waar bedrijven en verenigingen vroeger zoveel tijd, liefde en energie in staken. Er stonden altijd duizenden toeschouwers aan de Lange Haven, om te zien wat de deelnemers er nu weer van gemaakt hadden. Aan boord en op de kade heerste dan een soort carnavalsstemming. Ik ken geen Schiedammers die daar niet naar terugverlangen.

“Per aspera ad astra” zeiden de oude Romeinen al. Door de bitterheid, of liever gezegd door de scherpte (namelijk van het leven) kom je bij de sterren. De Lange Haven wordt vast prachtig, maar eerst moeten wij door een hindernisbaan heen van afzettingen, omleidingen en lawaai. Ook worden vele monumenten langs het water voor kortere of langere tijd aan het oog onttrokken.

Dat is de "downside”, maar er is ook een “upside” die zich nu al voordoet. Er gebeuren allemaal spannende dingen. Aannemer Boskalis heeft allemaal merkwaardige vaartuigen de haven binnengesleept waarvan het doel en de betekenis voor de passerende leek verborgen blijven. Zo lag er zaterdagavond voor de Havenkerk een soort drijvend fabriekje met twee hoge zwarte schoorstenen, maar je kon er ook een reusachtige diepvrieskast in zien.

Daar gaan de stoere mannen van Boskalis, die over de hele wereld hun kunsten vertonen, mee aan het werk. Alleen mannen? Of zouden zich onder hen tegenwoordig ook technische vrouwen bevinden, de krullen slechts deels onder de veiligheidshelm verborgen. Ja, dat wordt onder het gesis, het gestamp en het gegrom van de machines Hollands Glorie in de binnenstad. Eerst de palmeneilanden van Dubai, nu de kades van Schiedam, een beetje dat werk.

Je kunt klagen over hinder, je kunt ook zeggen dat de mannetjesputters van Boskalis dagelijks straattoneel verzorgen, met eigentijdse muziek erbij. Het is een tweede opera aan de Schie. Een opera van vernuft, kracht en menselijk kunnen.Gerelateerd