Een duik in het riool tijdens Open Riooldag

17-10-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Wie altijd altijd al heeft willen weten hoe dat nou zit, daar onder de grond, in het verlengde van de toiletpot... Zaterdag wordt een uitgelezen mogelijkheid om die nieuwsgierigheid te bevredigen; het oudste rioolgemaal van Schiedam opent dat zijn deuren voor publiek.

Dat gebeurt tijdens Open Riooldag, gehouden in het kader van de campagne ‘Daarom niet in het riool!’. Dan is gemaal Marconi te bezoeken. Medewerkers van de gemeente Schiedam, Irado en onderhouds-aannemer Van der Valk + De Groot zijn aanwezig voor de benodigde info.

Kinderen kunnen meerijden op de kolkenzuiger, meedoen aan een speurtocht of aan het rattenspel. Rick Riool is van de partij en heeft hij voor de jonge bezoekers een leuke attentie.

Het riool heeft het zwaar te verduren, zo stellen de organisatoren van Open Riooldag. "Schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, verfresten en medicijnen die door toilet of gootsteen worden gespoeld veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces." Extreem zware regenbuien zorgen er nogal eens voor het de mogelijkheden van het riool worden overvraagd. "Terwijl een goed werkend riool en schoon water juist zo belangrijk zijn voor de volksgezondheid."

De partijen achter Open Riooldag en 'Daarom niet in het riool!' zijn de gemeenten Schiedam, Maassluis, Midden-Delfland, Vlaardingen en Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Rioned en Rijkswaterstaat Zuid-Holland als samenwerkende partners in OAS De Groote Lucht. Doel van de campagne ‘Daarom niet in het riool’ is om de inwoners van de betrokken gemeenten bewust te maken van een goed werkend riool en het riool alleen te laten gebruiken waarvoor het bedoeld is. Ook wil de campagne aanzetten tot opvang en hergebruik van regenwater. De campagnesite daaromnietinhetriool.nl wil de inwoners op weg helpen met informatie, tips, advies, nieuws en handige links. 

Iedereen is tussen elf en drie welkom bij het gemaal Marconi aan de Marconiwegweg 5-7.Gerelateerd