Eerste fase werk aan Ambachtenbuurt afgerond

01-07-2022 Wonen Redactie

Momenteel is AW Verheij Infra bezig met het afronden van fase één; foto: AW Verheij Infra


SCHIEDAM - In opdracht van de gemeente Schiedam is AW Verheij Infra werkzaam met het ophogen en het herinrichten van de Ambachtenbuurt te Schiedam. Momenteel is het bedrijf bezig met het afronden van fase één. In deze fase heeft AW Verheij Infra duizend m3 glasschuim toegepast en bijna één kilometer zogenoemd infiltratieriool aangebracht.

Glasschuim is een licht ophoogmateriaal dat nog redelijk nieuw is als toepassing in de ondergrond. Het is een duurzaam product, omdat het is gemaakt van gerecycled glas. In het project wordt het toegepast om het zakken van de ondergrond te verminderen. Het is een restproduct uit de glasindustrie en weegt bijna niets. Het is vele malen lichter dan zand. 

Een infiltratieriool zorgt ervoor dat regenwater in de bodem kan infiltreren. Bij (zware) regenval heeft de grond veel te verduren. Een infiltratieriolering wordt aangelegd onder verharde oppervlaktes, bijvoorbeeld onder parkeerterreinen en wegen. Als het regent, wordt het regenwater opgevangen en opgeslagen in een infiltratieput. Het infiltratieriool dat hierop aangesloten is, bevat kleine openingen waardoor het water langzaam en gelijkmatig in de bodem trekt. En dat heeft een positief effect op het grondwaterniveau, volgens AW Verheij Infra.

Inmiddels is AW Verheij Infra ook bezig met fase twee. Tijdens de zomervakantie wordt gewerkt in de straat naast Basisschool De Regenboog. Daardoor beperken ze de overlast voor schoolkinderen, leerkrachten en ouders.